Felmentették a Femen-aktivistákat Párizsban

Felmentette a Femen nőjogi szervezet kilenc aktivistáját szerdán a párizsi büntetőbíróság a Notre-Dame-katedrális egyik harangja megrongálásának vádja alól.

A bírók szerint nem volt elégséges bizonyíték arra, hogy a kárt a tüntetők okozták, amikor másfél évvel ezelőtt XVI. Benedek pápa lemondását "ünnepelték" félmeztelenül a leghíresebb francia templomban.

A katedrális biztonsági szolgálatának három alkalmazottját - akik erő alkalmazásával távolították el az aktivistákat az épületből - 300, 500, illetve ezer eurós felfüggesztett pénzbüntetésre ítélték, amiért a szervezet három tagjával erőszakosan viselkedtek.

Az ügyészség egyébként 1500 eurós pénzbüntetés kiszabását kérte a kilenc aktivistára, és 250, 300, illetve 500 eurós felfüggesztett bírságot a biztonsági őrökre.

A fiatal nők 2013. február 12-én turisták között elvegyülve, hosszú télikabátban érkeztek a székesegyházba, amit levettek magukról a Notre-Dame fennállásának 850 éves alkalmából készült, átmenetileg a főhajóban kiállított új harangok előtt. Ezt követően fadarabok segítségével megszólaltatták a harangokat, s közben angolul azt kiabálták: Pope no more (Soha többé pápát!). Meztelen felsőtestükön és a hátukon a következő feliratok voltak láthatók: No homophobie (Nem a homofóbiára!), Crise de la foi (A hit válsága), Bye bye Benoit! (Viszlát, Benedek!).

A rendőrségi jegyzőkönyv szerint az aranylevelekkel beborított Marcel nevű harang felületén több mint egy centiméter széles nyomot hagytak az ütések. A Femen tagjai a per során vitatták, hogy ők okozták a sérülést, mivel a fadarabokat, amelyekkel a harangokat megszólaltatták, előzetesen filccel borították be. Laurent Delvolvé, a Notre-Dame ügyvédje szerint viszont az rosszul volt ráerősítve a botokra és a harangokat a puszta fadarabokkal ütötték a nők.

Franciaországban ez volt az első olyan per, amely a Femen ellen egyik akciója miatt indult. Október 15-én a szervezetet azóta már elhagyó egyik tagnak "szexuális exhibicionizmus" miatt kell egy párizsi bíróság elé állnia, amiért 2013 decemberben a Madeleine-templomban abortuszt mímelt, a magzatot reprezentálni hivatott borjúmáj-darabokkal. A nő így akart tiltakozni az ellen, hogy Spanyolországban szigorítani tervezik az abortusz szabályozását.