Egyre több fogyasztó rendezi közműszámla tartozásait

Egy év alatt csaknem 30 milliárd forinttal csökkentek a fogyasztók közműtartozásai. Ez abból az írásbeli válaszból derül ki, amelyet Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter írt egy képviselői kérdésre a parlament honlapján. Egyre kevesebb a nem fizető ügyfél is. Tavalyhoz képest fél millióval csökkent azok száma, akik nem tudták befizetni a számláikat. Szakértők szerint ez nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhető.

Befizetetlen számláit mutatta a Híradónak Baksa Istvánné. A karancslapujtői családnál egyszer már kikapcsolták a villanyt. Azt mondták: azóta nagyon figyelnek, hogy kevesebb áramot használjanak, és időben befizessék a számlákat. Ha úgy jutunk pénzhez, (…) az az első, hogy a csekkeket rendezzük, utána jön a többi dolog – hangsúlyozta Baksa Istvánné.

Egyre több fogyasztó rendezi közműszámla tartozásait. Egy év alatt csaknem 30 milliárd forinttal csökkent az ügyfelek össztartozása. Míg tavaly 124 milliárd forint volt a hátralék, mostanra ez az összeg 100 milliárd alá – 96,3 milliárdra – esett. A nem fizetők száma is csökkent: 2013-ban 2,3 millióan tartoztak valamelyik szolgáltatónak, most fél millióval kevesebben, 1,8 millióan. Az egyik legnagyobb áramszolgáltatónál egy év alatt 25 százalékkal csökkent a tartozások összege.

Mindenki, akinek valamiféle munkája van, legyen akár közmunka, valamiféle megegyezésre tud velünk jutni. Ilyen értelemben a tartozók száma csökkent. Ott van még most is baj, ahol semmilyen jövedelem, semmilyen bevétel nincs a családban. Szerencsére ezek a fogyasztók egyre kevesebben vannak – magyarázta Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ szóvivője.

Az energiapiaci szakértő szerint a kevesebb tartozás mögött a rezsicsökkentés állhat. Dékány Lóránt azt mondta: az olcsóbb számlákat könnyebben befizetik a fogyasztók.

Ez valószínűleg nagyban köszönhető az elmúlt másfél év rezsicsökkentő intézkedéseinek, amelyek minden bizonnyal javították a fogyasztók fizetési morálját, és emiatt hajlandóbbak voltak arra, hogy befizessék a különböző díjakat – állapította meg a Napi Gazdaság energiapiaci szakújságírója.

Tavaly január, vagyis a rezsicsökkentés kezdete óta az áram és a távhő ára is ötödével csökkent, a gázért pedig negyedével kell kevesebbet fizetni, de tavaly júliustól a vízdíj, a csatorna, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés díja is mérséklődött, 10 százalékkal. Szeptembertől a villany ára csökkent újabb 5,7 százalékkal. Októbertől pedig ismét a távhő lesz olcsóbb, 3,3 százalékkal.

A Fidesz kihelyezett frakcióülésének egyik kiemelt témája a rezsicsökkentés. Németh Szilárd, a párt rezsicsökkentésért felelős politikusa a Híradónak leszögezte: a folytatásról is tárgyalnak majd.

A következő lépés a rezsicsökkentés fenntarthatóvá tétele, illetve olyan új szakaszba léptetése, amely a vállalkozásokat, a hazai vállalkozásokat helyzet- és, versenyelőnybe hozza. Ennek legfontosabb célja, hogy olyan beruházások történjenek, amellyel a foglalkoztatást növelni tudjuk – állapította meg Németh Szilárd. A politikus hozzátette: az ehhez szükséges jogszabályok már ősszel az országgyűlés elé kerülhetnek.