Új magyar eljárás az ivóvíz arzénmentesítésére

A technológia főként Délkelet-Magyarországon terjedhet el, ahol helyenként az uniós előírás 5-20-szorosát is eléri az arzéntartalom.

A technológiát kidolgozó G. I. C. Kft. ügyvezetője, Schremmer István az MTI-nek elmondta, a kutatás-fejlesztés két év alatt, 125 millió forintból valósult meg, 56,25 millió forint uniós támogatással. Hozzátette: a cégkét olyan eljárást és berendezést fejlesztett ki, amelyek csökkentik a víztisztítókban, vízművekben, kutakban a víz arzéntartalmát. A berendezések használata nem igényel komolyabb szakértelmet. A technológiák alkalmasak a magyarországinál jóval magasabb arzéntartalmú vizek tisztítására is. A két új eljárás közül az egyik olcsó, kisfogyasztók számára is elérhető árú, a másik pedig nagy hatékonyságú, alacsony energiafogyasztású megoldás.

A G. I. C. Kft. magyar tulajdonú cég, 1990-ben alapították meg, székhelye Budapesten, a laboratóriumok és a szerelőműhelyek a bakonyszentlászlói telephelyen, illetve Gicen találhatóak. Fő tevékenységi köre a műszaki kutatás-fejlesztés, ezen belül is az alkalmazott kutatás és technológiafejlesztés. A jelenlegi fejlesztéssel 19 munkahelyet képes hosszú időre megtartani és 3 újat létesíteni a vállalkozás - összegezte az ügyvezető. A cég tavalyi árbevétele 235 millió forint volt, a fejlesztéstől ennek megduplázása várható. Az árbevétel 35-40 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, amelynek háromnegyede Magyarországon valósul meg. A vállalkozás 35 munkatársat foglalkoztat, közülük 19 fő vett részt az arzénmentesítési fejlesztésben.