Patyi: Kedden vagy szerdán válnak véglegessé a számok

Lejárt a jelöltállítási határidő az októberi önkormányzati választásra, az ajánlásokat hétfőn 16 óráig lehetett leadni. A választási bizottságok hétfő délután kisorsolták, hogy milyen sorrendben kövessék egymást a polgármester- és képviselő-jelöltek nevei a szavazólapokon.

A hétfő délutáni adatok szerint 40 ezer helyi képviselőjelöltet, 7427 polgármester-jelöltet, 10 főpolgármester-jelöltet, a megyei listákon pedig 2000 jelöltet és 96 listát vettek már nyilvántartásba – közölte Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke az M1 Az Este című hétfői adásában. Hozzátette: a feldolgozást követően, kedden és szerdán válnak majd egyre pontosabbá a számok.

Azon műsorvezetői kérdésre, hogy a korábbinál miért van kevesebb jelölt, holott jóval csekélyebb mennyiségű aláírást kellett összegyűjteni, leszögezte: a számok önmagukban valóban nem voltak magasak, ám voltak korlátozások a gyűjtés során. Az országos választásokhoz hasonlóan például hiába van többes ajánlás, a helyhatósági voksolások esetében a polgár csak a választókerületen belül ajánlhat több jelöltet - magyarázta.

Patyi András felhívta a figyelmet, hogy az idei önkormányzati voksoláson az előzőhöz képest komoly változás, hogy már nem négy, hanem öt évre történik a választás, így fokozaton eltolódik egymástól majd a parlamenti és a helyhatósági szavazás, és 20 évente esik csak egybe a kettő. A fővárosban megváltozott a fővárosi közgyűlés megválasztása – folytatta, három részből tevődik majd össze: tagja lesz a főpolgármester, a megválasztott budapesti kerületi polgármesterek és a meg nem választott polgármesterek által alkotott kompenzációs listából a jelöltek.

Változatlan ugyanakkor, hogy a szokásos módon lehet majd polgármester-jelöltre, nagyobb településen egyéni képviselőjelöltre és megyei listára szavazni, megyejogú városban pedig nem lehet megyei listára voksolni – emelte ki. A parlamenti választásokhoz képest eltérést jelent, hogy a szabad átjelentkezés helyi voksoláson nem működik. Csak az jelentkezhet át, akinek a választás időpontjának kitűzése előtt volt már tartózkodási címe – húzta alá az NVB elnöke.