Több a megtakarítás, kevesebb a tartozás

Folyamatosan nőnek a lakossági megtakarítások, a hitelállomány pedig csökken – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az alacsony bankbetétek miatt egyre többen vásárolnak állampapírt, ami a magyar gazdaság szempontjából is előnyös. Elemzők szerint a devizahitelesek helyzetének rendezésével tovább javulhat a háztartások pénzügyi helyzete.

Az elmúlt időszakban egyre többen érdeklődnek a különböző befektetési lehetőségek iránt. Az MNB adatai szerint a lakossági vagyon a pénzügyi válság kitörése óta folyamatosan nő. Idén az első félévben az adósságok levonása után 11 százalékkal több pénze maradt a lakosságnak, mint egy évvel korábban.

A vagyon növekedésének egyik oka, hogy egyre kevesebb hitele van az embereknek. A lakossági hitelállomány 2010 közepén volt a csúcson, akkor 11,5 ezer milliárd forint volt. Jelenleg 9 ezer milliárd forint, amely hatéves mélypontot jelent.

Miközben a hitelállomány csökken, a megtakarítások nőnek. A háztartások többsége befektetési jegyeket vagy állampapírt vásárol. A lakossági állampapír-állomány jelenleg több mint 2200 milliárd forint, háromszor annyi, mint 2 és fél évvel ezelőtt.

Az államadósság finanszírozása sokkal biztonságosabb, ha jelentős a lakosság szerepe benne, mert a legmegbízhatóbb újra befektető a lakosság. A másik nagyon fontos pozitívum, hogy ha a kamat minél nagyobb része belföldre megy, akkor az a pénz az országban marad, és kerül felhasználásra – magyarázta Borbély László, az Államadósság Kezelő Központ általános vezérigazgató-helyettese.

A Híradó által megkérdezett elemző szerint a kormány intézkedései is hozzájárultak ahhoz, hogy csökkentek a hitelek és nőttek a megtakarítások.

Volt több devizahiteles mentőcsomag is, végtörlesztés, árfolyamgát, ami abba az irányba mutatott, hogy a lakosság kvázi több pénzhez jutott, még a hiteltörlesztők is. Másrészről az inflációs környezet, illetve a különféle családi juttatások, családi adókedvezmény rendszere is azt idézte elő, hogy reálbér-emelkedés történt az elmúlt időszakban, ami a megtakarításokat hizlalhatja – mutatott rá Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője.

Elemzők arra számítanak, hogy a folyamat nem áll meg. A parlament várhatóan ősszel elfogadja a devizahitelek elszámolásáról szóló jogszabályt, jövőre pedig elkezdődhet a forintosítás, így tovább javulhat a háztartások pénzügyi helyzete.