Gumiabroncs nagyhatalom lesz Magyarország

Magyarországon épülhet fel az indiai Apolló cég új gumiabroncs gyártóbázisa, amely 975 embernek adhat munkát. Az Európai Bizottság jóváhagyta az állam által nyújtott 95 millió eurós, csaknem 30 milliárd forintos regionális beruházási támogatást, mivel az megfelel az uniós szabályoknak. Magyarország ezzel egy több hónapja tartó verseny nyert meg Szlovákiával szemben.

A tervek szerint Gyöngyöshalászon épít új gumiabroncsgyárat az indiai Apollo. Az Európai Bizottság ugyanis jóváhagyta a kormány által nyújtott csaknem 30 milliárd forintos beruházási támogatást. Korábban 11 ország versengett azért, hogy az Apollo náluk telepedjen le. Végül Szlovákia és Magyarország között mérlegelt a cég, amiből utóbbi került ki győztesen. A nemzetgazdasági miniszter még a nyár elején azt mondta, hogy a kormány mindent megtett azért, hogy Magyarország elnyerje a beruházást.

Az elmúlt hónapokban a Nemzetgazdasági Minisztérium befektetési részlege, a Miniszterelnökség külgazdasági részlege, a külgazdasági hivatal nagyon sokat tett azért, hogy olyan versenyképes ajánlatunk legyen, amely labdába tud rúgni más ajánlatok mellett – fogalmazott Varga Mihály.

A Nemzetgazdasági Minisztérium most közleményben reagált az Európai Bizottság döntésére. Azt írták, hogy az Apollo Gyöngyöshalászon megvalósuló fejlesztése Magyarország aktív befektetőbarát politikájának legújabb sikere.

Az Apollo üzemeiben modern gyártósorokon készülnek a gumiabroncsok. A több mint 40 éves indiai cégnek 8 gyára van Ázsiában és Dél-Afrikában, valamint egy Hollandiában. A tervek szerint a Gyöngyöshalászon épülő új gyár 975 embernek ad majd munkát. A szakemberek szerint ez az egyik legelmaradottabb térség Magyarországon, a beruházás azonban elindíthatja a fejlődést.

Magyarország az Apolló új gyártóbázisával gumiabroncs nagyhatalomnak számít majd Európában, a tervek szerint évente több mint 32 millió gumiabroncs készülhet itthon. Az ágazat közvetlenül 5 ezer, közvetve pedig 15 ezer embernek ad munkát, ami nagyban hozzájárulhat az export további növekedéséhez is. A KSH legfrissebb jelentése szerint már most egyre több magyar áru megy külföldre. Júliusban a kivitel csaknem 8 és fél százalékkal volt nagyobb, mint tavaly ilyenkor. A kereskedelmi többlet majdnem elérte a fél milliárd eurót.

Úgy tűnik, ennek hátterében elsősorban a gépipar exportjának a növekedése található meg. Jelentős mértékben bővült különösképpen a személyautók, illetve az ahhoz kapcsolódó berendezéseknek kivitele – mutatott rá Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Az államtitkár szerint Magyarország további gazdasági növekedésének az egyik kulcskérdése, hogy az export dinamikusan bővüljön, hiszen nemcsak belső piacra, hanem külföldre is termelünk. Ez tovább javítja az ország nemzetközi versenyképességét és új munkahelyeket teremt.