Tanévnyitó a 100 éves Debreceni Egyetemen

Az ünnepséget a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel (DRHE) közösen rendezték, beszédet mondott Orbán Viktor is, előtte istentiszteletet tartottak a megújult debreceni Református Nagytemplomban.

Csakúgy mint 100 évvel ezelőtt az első tanévnyitót az akkori rektor, most is "Isten nevében és a haza üdvére" nyitotta meg a Debreceni Egyetem (DE) 100. tanévét Szilvássy Zoltán rektor vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban. A Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel (DRHE) közösen tartott tanévnyitón a DE rektora felidézte: 1914. október 1-jén 300 hallgatóval nyitották meg az első tanévet, most, 100 évvel később több mint 30 ezer hallgatója van az intézménynek, köztük 8700 elsőéves, ezzel a DE az ország egyik legjelentősebb oktatási intézménye.

Fekete Károly, a DRHE rektora kiemelte: 1914 őszén a Református Kollégium épületegyüttesében három karral kezdte meg működését a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem, a 28 tanszékből 19 élén kollégiumi professzorok álltak. Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök a tanévnyitót megelőző istentiszteleten azt emelte ki, hogy az egyetemnek nemcsak eszközöket, hanem célokat, egyre tökéletesebb célokat kell adnia a hallgatóknak.

Debrecen, 2014. szeptember 7.
Elöl Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora (b), Kósa Lajos, Debrecen polgármestere (b3), Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j, takarásban), mögöttük Jakab István, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke (b2) a százéves jubileumát ünneplő Debreceni Egyetem és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem ünnepi tanévnyitóján, a debreceni Református Nagytemplomban 2014. szeptember 7-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt 

Orbán: az egyetemek felelősséggel tartoznak a nemzetnek

Az egyetemek felelősséggel tartoznak a családoknak és az egész nemzetnek, a kormány pedig osztozik ebben a felelősségben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ünnepségen. A kiművelt emberfő Magyarország legfontosabb aranytartaléka, ezért az elvárás egyértelmű: az egyetemeknek meg kell sokszorozniuk "a családoktól kapott talentumok" értékét, méghozzá használható tudással és értékes diplomával - fogalmazott beszédében a kormányfő. Az ország helyzetéről szólva azt mondta: "mi, magyarok ma nem követünk egyetlen ideológiát sem, elutasítjuk az utópia minden formáját, hiszünk a szabadságban". Szerinte itt az esély, hogy "Európa legmodernebb konzervatívjai legyünk".