Engedély nélkül adott kölcsönt az Ökotárs Alapítvány?

Elismerte az Ökotárs Alapítvány vezetője, hogy kölcsönöket adtak más civil szervezeteknek, arra viszont nem válaszolt, hogy volt-e erre engedélyük.

Móra Veronika az M1 Az Este című műsorában beszélt arról, hogy adtak kölcsönöket civil szervezeteknek. A Magyar Nemzet szerdán írta meg, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Norvég Alap pénzeinek vizsgálata közben gyanús ügyre bukkant. A lap szerint az egyik szervezet éveken át, csaknem százmillió forint kölcsönt adott más civileknek, miközben arra nem volt engedélye.

A hivatal kedden feljelentést is tett az ügyben. Móra Veronika arra a kérdésre nem válaszolt, hogy volt-e engedélyük kölcsönöket adni. Az Ökotárs Alapítvány vezetője azt is mondta: vitatják, hogy üzletszerűen, vagyis rendszeresen adtak volna kamatos kölcsönöket.

A Miniszterelnökség államtitkára az ATV-ben azt mondta: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal most azt ellenőrzi, hogy az Ökotárs Alapítvány rendszeresen adott-e kamatos kölcsönöket a civileknek. "Ha rendszeresen folytat olyan pénzforgalmi tevékenységet, amit kamattal szed vissza, az egy engedélyköteles, tehát az egy pénzintézeti tevékenység. Úgy gondolom, hogy a Kehinek a kérése az arra vonatkozik, hogy megáll-e ez a rendszeresség" - fogalmazott Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Norvégia a Norvég Alapon keresztül támogat civil szervezeteket az Európai Unióban, cserébe gazdasági kedvezményeket kap. A kormány május végén indított vizsgálatot a támogatások ügyében, mert a gyanú szerint a pénzek egy részét nem az eredeti célokra használják, hanem politikai szervezetekhez kötődő civilek kapják.