Kormányszóvivő: A munkahelyvédelmi akciónak köszönhetően már több mint 890 ezren dolgoznak

A 2013-ban életbe lépett munkahelyvédelmi akció sikerét jelzi, hogy annak révén mára több mint 890 000 ember, köztük mintegy 150 000 fiatal foglalkoztatása valósult meg - közölte a kormányszóvivő a jászberényi Jász-Plasztik Kft.-nél tartott sajtótájékoztatón.

A kormány másfél évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a hátrányos helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatását a munkaadóknak nyújtott adókedvezményekkel segíti - emlékeztetett Kurucz Éva. A munkahelyvédelmi akció azokat a munkavállalókat segíti, akik élethelyzetüknél vagy életkoruknál fogva hátrányos helyzetben vannak a munkaerőpiacon. Felsorolása szerint ilyenek a 25 évnél fiatalabb pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes édesanyák, a tartósan munkanélküliek, az alacsony iskolázottságúak, valamint a nyugdíj felé közeledő 55 év felettiek.

Kurucz Éva kitért arra, hogy a 3000 embert foglalkoztató jászberényi Jász-Plasztik Kft.-nél 1500-an a munkahelyvédelmi akciónak köszönhetik munkájukat, közülük 338 a pályakezdő fiatal.

Kormányszóvivő sajtótájékoztató Jászberényben


A pályakezdő fiatalok foglalkoztatása egész Európában gond, például Görögországban vagy Spanyolországban a fiatalok 53-54 százaléka munkanélküli. Magyarország ebből a szempontból is egyre jobb mutatókkal rendelkezik, hiszen a munkahelyvédelmi akciónak tulajdoníthatóan mintegy 150 000 fiatal foglakoztatása valósult meg - mondta a kormányszóvivő.

Hozzátette, hogy a munkahelyvédelmi akciónak köszönhetően Magyarországon egyre többen élnek segély helyett munkából. Egy friss KSH-adat szerint a munkanélküliségi ráta 8 százalék alá esett, ezzel az Európai Unióban az elmúlt egy évben hazánkban csökkent a legjobban a munkanélküliek száma - mondta Kurucz Éva.