Átadták az év Tisza-tavi polgármestere elismeréseket

Koczúrné Tóth Ibolyát, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaszentimre polgármesterét választották az év Tisza-tavi polgármesterévé csütörtökön a Tisza-tavi Polgármesterek Találkozóján, Tiszaroffon.

Nagykörű helyettes vezetője, Barát József az év Tisza-tavi alpolgármestere, Joó István Tiszanánáról az év Tisza-tavi jegyzője elismerést vehette át a Szféra Tisza Kft. rendezvényén, ahol Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság első embere kapta a Tisza-tavi régióért elismerést.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, fideszes országgyűlési képviselő közölte: a Tisza-tó fejlesztésére 2011-ben nemzeti program született, melynek megvalósításához ma már adottak az új uniós fejlesztési ciklus forrásai. Emellett van egy krízisidőszakban edződött csapat is - tette hozzá.

Hangsúlyozta: ahogy országszerte, úgy a régióban is a foglalkoztatás bővítése a kormányzat legfontosabb célja, valamint a helyi gazdaság sokszínűségének újrateremtése és megerősítése. Csak ezek az eszközök segíthetik hozzá a térséget megtartó erejének növeléséhez, népességének gyarapításához - jelezte.

Mindebben segítséget jelenthetnek a szociális szövetkezetek, valamint a háztáji gazdálkodás erősítése és a turizmusfejlesztésen belül a nemzeti parki adottságok kiaknázása is - közölte Fazekas Sándor.

A tervezett beruházások közül a miniszter kiemelte a 33-as és 31-es számú főutak felújítását, a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő kerékpárút megépítését, valamint a kiskörei közúti és vasúti híd rekonstrukcióját. Emellett a fejlesztési célok között említette a térség vasútállomásainak korszerűsítését, egy Budapest-Tisza-tó-Hortobágy közvetlen vonatjárat elindítását és a Tisza-tavi turisztikai kedvezménykártya bevezetését.

A díjátadót követő pódiumbeszélgetésen kérdésre válaszolva Fazekas Sándor arra is kitért, hogy 15-20 év "agrárpolitikai cikcakkjai" után az elmúlt években stabil növekedési pályára állt a mezőgazdaság. E folyamat fenntartásának egyik feltétele, hogy minden négyzetméternyi földet megműveljünk Magyarországon - fűzte hozzá.

Elmondta: a következő években növekvő mértékben támogatja majd a szaktárca a kis- és közepes gazdaságokat, melyek jelenlegi, mintegy 50 százalékos arányát 80 százalékra szeretnék növelni. Emellett a vidéki feldolgozóipari kapacitások megteremtésére, illetve bővítésére is jelentős összeget, mintegy 300 milliárd forint uniós támogatást fordítanak - tájékoztatott a miniszter.