900 ezer embernek segített a munkahelyvédelmi akcióterv

Eddig 900 ezer ember foglalkoztatása valósult meg a munkahelyvédelmi akciónak köszönhetően. A program elsősorban fiataloknak, tartósan munkanélkülieknek, kisgyerekes anyáknak és nyugdíj előtt állóknak nyújt segítséget. Kurucz Anna kormányszóvivő azt mondta: a program hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt egy évben az egész unióban idehaza csökkenjen legnagyobb mértékben a munkanélküliség, és ahhoz is, hogy Magyarországon egyre többen élnek a segély helyett munkából.

A Híradóban bemutatott jászberényi üzemben 3000 ember dolgozik, közülük 1500-an a munkahelyvédelmi akciónak köszönhetik állásukat, több mint 300-an ráadásul pályakezdő fiatalok, akiknek szinte ez az üzem az egyetlen esélyük arra, hogy állást találjanak. A műanyag alkatrészeket gyártó vállalat még támogatja is a fiatalok munkába állását, életpályájukat.

A cég példája nem egyedi, hiszen országosan 150 ezer 15 és 24 év közötti fiatal tudott elhelyezkedni a munkahelyvédelmi akciónak köszönhetően. "A program nyomán egyre többen élnek segély helyett munkából Magyarországon" - hangsúlyozta Kurucz Éva kormányszóvivő.

A másfél éve indult munkahelyvédelmi akcióterv nemcsak a pályakezdők, hanem a tartósan munkanélküliek, a kismamák és a szakképzetlen munkavállalók foglalkoztatását is segíti, elsősorban azzal, hogy a vállalkozások jelentős adókedvezményt vehetnek igénybe.

Korábban erről beszélt a Híradónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. "Nagyon fontos, hogy ezt a munkavállaló nem kapja, nem látja, hiszen ez egy adókedvezmény, amit a foglalkoztató tud megőrizni, és magánál tartani. Ez nyilvánvalóan segíti a gazdaság fejlődését, erősödését" - magyarázta Parragh László.

A Híradónak nyilatkozó elemező szerint, akinek munkája van, annak biztos jövedelme is van. "Valószínűleg több pénzt kereshetnek így, mintha munkanélküli segélyt kapnának, ez serkenti a vásárlási kedvüket is. Ha pedig beindul a lakossági fogyasztás, az a magyar gazdaság számára komoly erőt képvisel" - fogalmazott Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház vezető elemzője.

Magyarországon immár hónapok óta tartósan 4 millió 100 ezer fölött van a foglalkoztatottak száma, és 8 százalék alá csökkent a munkanélküliségi ráta - hangzott el a Híradóban.