Egyre többen, egyre kényelmesebben parkolnak mobillal

Az országosan egységes mobilparkolási rendszer júliusban lépett működésbe, augusztus közepétől pedig megoldódott az egyik legkellemetlenebb budapesti mobilparkolási probléma is.

A Nemzeti Mobilfizetési (NMF) Zrt. július elsején indította el a közterületi parkolás, az autópálya-használati díj és az e-útdíj mobilfizetését országosan egységes platformon keresztül biztosító Nemzeti Mobilfizetési Rendszert. Az elmúlt években egyre népszerűbb mobilparkolást júliustól nagyon megkönnyíti, hogy az állami tulajdonú NMF Zrt. koordinációs szerepvállalása eredményeként nő a verseny, új piaci szereplők nyújthatnak országos mobilparkolási szolgáltatást. Az autósok mobilparkolási hajlandósága idén is nőtt; a tavaly júliusi és augusztusi adatokhoz képest mintegy 14 százalékkal.

Augusztusban több mint 1,1 millió mobilparkolási tranzakció, illetve 120 ezer autópálya matrica, és HU-GO viszonylatijegy-vásárlás valósult meg.

Az új rendszer a fővárosi autósok egyik legnagyobb problémáját, az úgynevezett „átparkolást” is megoldja, miután Budapest Főváros Közgyűlése elfogadta a parkolási rendelet módosítását, amely augusztus 15-től hatályba is lépett. A kerületek közötti zónahatároknál fordul elő sűrűn, hogy az autósok az utca egyik oldalán parkolnak, az utca másik oldalán vett jegyükkel viszont egy másik zónára indítják el a mobilparkolásukat, ami eddig bírságot vont maga után. A fővárosi parkolási rendelet módosítása lehetővé teszi a kerületek parkolási társaságai közötti utólagos elszámolást, a rendszer pedig képes a zónák közötti „átparkolás” problémáját kezelni, ezért augusztus 15-e óta nem kapnak bírságot az azonos parkolási díjú zónák között tévedésből „átparkoló” autósok.

A Rendszerhez, illetve a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatához ősszel négy új viszonteladó partner csatlakozik, köztük a legkényelmesebb, GPS-alapú automata parkolási megoldást nyújtó szolgáltató is, így az autósok már tíz szolgáltató közül választhatják ki a számukra legmegfelelőbb mobilparkolási partnert.