Kósa: új védelmi politikára van szükség

A honvédségnél és a rendőrségnél is megfelelő munka folyik, de lennének még tennivalók - mondta a Magyar Nemzetnek Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, aki szerint át kellene gondolni Magyarország katonai védelmi politikáját.

A lap szombati számában megjelent interjúban a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke úgy fogalmazott, a 90-es években kijelölt új katonai doktrínában alapvető tévedések vannak. "Tévedés volt, hogy gyakorlatilag nincs páncélos erőnk és csak minimális mennyiségben vannak csapatszállító páncélos eszközeink, és nincs tüzérségünk" - mondta.

Hozzátette: lassan eljön az ideje annak is, hogy újragondoljuk azokat a katonai fejlesztési elveket, amelyeket a 90-es évek közepén megfogalmaztak.

Kósa Lajos szerint az nem lehet kérdés, hogy a magyar hadseregnek képesnek kell lennie az ország védelmére, hiszen Magyarország határainál polgárháborús állapotok uralkodnak - utalt az ukrán helyzetre a politikus, kiemelve, hogy az ország védelmi képességeit újra kell gondolni.

Úgy vélte, Hende Csaba honvédelmi miniszteren keresztül azt az átalakítást és azt a honvédelmi politikát folytatja a kormány, amelyet elkezdett.

A rendőrségről szólva Kósa Lajos azt mondta, a közbiztonság területén elért eredmények Pintér Sándor belügyminisztert igazolják, ugyanakkor - mint mondta - az emberek biztonságérzetének javítása szempontjából sok még a tennivaló.

Kósa Lajos szerint nagyságrendekkel tudna javítani a közbiztonságon az, ha a közterület-felügyelet, a polgárőrség vagy a mezőőri szolgálat jobban kooperálna a rendőrséggel.