Eddig 12 kompenzációs listát vettek nyilvántartásba

Valamivel több mint egy héttel a határidő lejárta előtt mindössze 12 települési kompenzációs listát vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, négy évvel ezelőtt a listaállítás végén csaknem 800 volt a nyilvántartásba vett kompenzációs listák száma.

Az önkormányzati választáson a tízezernél több lakosú településen és fővárosi kerületekben a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - szerezhetnek mandátumot.

Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma a települések lakosságszámához igazodik: 25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum, 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum, 75 ezer lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum, 100 ezer lakosig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum. Minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben és minden további 25 ezer lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma.

Az egyéni választókerületeket a jegyzők 2014. március 31-ig alakították ki.

A tízezernél több lakosú településeken és fővárosi kerületekben egyéni választókerületi képviselőjelölt az lesz, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott, a jelöléshez szükséges ajánlások számát a jegyzők még augusztus 18-án megállapították.

Kompenzációs listát az a jelölőszervezet állíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított. Azok a jelölőszervezetek, amelyek az egyéni választókerületek több mint felében közös egyéni jelöltet állítottak, közös kompenzációs listát állíthatnak. A kompenzációs listákat szeptember 9-én 16 óráig lehet bejelenteni a helyi választási bizottságnál.

A választópolgár az ilyen, úgynevezett vegyes választási rendszerben csak az egyéni képviselőjelöltre szavazhat, és az a jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

A kompenzációs listára a választó nem voksolhat, mert arról a mandátumokat az egyéni választókerületekben összesített töredékszavazatok (vagyis az egyéni választókerületben mandátumot nem szerző jelöltekre leadott érvényes szavazatok) arányában osztják ki.

Az országgyűlési választástól eltérően tehát az önkormányzati választáson a győztes jelöltnek a mandátum megszerzéséhez "fölösleges" szavazatai nem minősülnek töredékszavazatnak, és nem hasznosulnak a kompenzációs listán.

Nem kaphat mandátumot annak a jelölőszervezetnek a kompenzációs listája, amelynek a jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok öt százalékát nem érték el, és az a közös kompenzációs lista sem szerezhet mandátumot, amelyeknek a jelöltjei nem szerezték meg a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok tíz százalékát (kettőnél több jelölőszervezet esetén a 15 százalékát).

A kompenzációs listán a jelöltek a bejelentés sorrendjében szereznek mandátumot. Ha a kompenzációs lista jelöltjét polgármesternek vagy egyéni képviselőnek választották, a listáról törölni kell, és helyébe a soron következő jelölt lép.

A kompenzációs listás mandátum kiosztásához össze kell állítani egy táblázatot, amelyben minden mandátumszerzésre jogosult lista neve alatt képezni kell egy számoszlopot: a számoszlop első száma az adott lista töredékszavazatainak száma, a következők pedig az adott lista töredékszavazatainak száma elosztva hárommal, öttel, héttel, az új osztó mindig az előző osztó kettővel megnövelt értéke.

Ezt követően meg kell keresni a táblázatban előforduló legnagyobb számot, és amelyik lista számoszlopában az megtalálható, az a lista kap egy mandátumot, majd meg kell keresni a következő legnagyobb számot, és az a lista is kap egy mandátumot. Ezt az eljárást kell folytatni mindaddig, amíg az összes mandátumot kiosztják.

Ha a táblázatban előforduló legnagyobb szám keresésekor egyenlő legnagyobb számok vannak, akkor az a lista kap mandátumot, amelyik addig még nem szerzett mandátumot, vagy amelyik kevesebb mandátumot kapott, végezetül, amelyik a listasorsolásnál kisebb sorszámot kapott.