Nógrádi: Ez a II. világháborút idézi

Formailag ugyan nem, gyakorlatilag azonban háború van Ukrajnában - jelentette ki az M1 Ma reggel című műsorában Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértő. Mint mondta, a napokban ünnepelték Ukrajna függetlenségének 23. évfordulóját, ám ezt teljesen máshogy élték meg Kijevben és Moszkvában.

"Hihetetlenül rosszul reagált mindenki. Donyeckben például felvonultatták az ukrán hadifoglyokat, ez egy rendkívül rossz, Sztálintól átvett párhuzam, Kijevben pedig a díszszemléről a frontra jelszóval emlékeztek, ami ugyancsak a II. világháborút idézi" - mutatott rá.

A NATO közlése szerint 1000 orosz katona van Ukrajnában, ha hadsereg nem bír velük, akkor komoly baj van - hangsúlyozta. Porosenko ukrán elnök csütörtökön hadiállapotot jelentett be, ezzel teljes pánikot okozott, a titkosszolgálatok főnökének kellett nyilatkozatot kiadni arról, hogy erről nincs szó - magyarázta.

A szakértő úgy véli: Európa biztosan nem ad fegyvert Ukrajnának, mert az az érdeke, hogy ne mélyüljön el a válság. "Ha valaki fegyvert szállít majd, az az Egyesült Államok lesz, de az már egy másik játék keretein belül történik majd" - mondta.

Nógrádi György emlékeztetett: két nappal ezelőtt úgy tűnt, hogy egy politikai megoldás pontot tesz a válság végére. Ehhez képest most egy hidegháborús irányba megyünk vissza, ami azt jelenti, hogy zuhannak az Oroszország és Európa közötti kapcsolatok - emelte ki, hozzátéve: az ukrán és az orosz fél kölcsönösen hülyének nézi a másikat, provokál és hazudik.

A szakértő úgy látja, Oroszország stratégiai célja, hogy Ukrajna ne legyen a NATO és a nyugati katonai szövetség tagja. Ukrajna ellenben nyugati segítséggel szeretné visszaszerezni a szeparatista területeket. Szerinte ez sikerülhet, ám a Krím-félsziget esetében ez már lehetetlen.

"Az Európai Unió ugyanakkor megosztott a kérdésben, de jelentős része – Merkel vezetésével – abból indul ki, hogy az utolsó utáni pillanatig kivár az újabb szankciók bevezetésével, mert számukra a politikai megoldás a cél, és nem az, hogy a tél közeledtével szembekerüljenek Oroszországgal" - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva Nógrádi György kifejtette: arra számít, hogy a közeljövőben a színfalak mögött újra közelednek majd egymáshoz a felek, és csak remélni lehet, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna nem köt egymással kétoldalú védelmi szerződést, mert annak nagyon negatív hatásai lennének.