A Golán-fennsíkon körbezárt filippínó békefenntartók készek szembeszállni a felkelőkkel

A szíriai felkelők által a Golán-fennsíkon körbekerített Fülöp-szigeteki ENSZ-békefenntartók parancsnoka azt mondta pénteken, hogy katonái készek felvenni a harcot a támadókkal és megvédeni helyőrségeiket. Hírügynökségi jelentések szerint időközben tárgyalásokat folytatnak az lázadók által fogságba ejtett fidzsi békefenntartók kiszabadításáról.

A Golán-fennsíkon állomásozó, a Szíria és Izrael közötti határterületet ellenőrző katonai ENSZ-misszió (UNDOF) két helyőrségében szolgáló hetvenöt Fülöp-szigeteki katonát csütörtökön vették körül a szíriai lázadók, és azóta blokád alatt tartják őket.

Roberto Ancan, a békefenntartók parancsnoka azt mondta, a lázadók azt követelik tőlük, hogy tegyék le a fegyvert. Egyelőre lövés nem dördült el, de a filippínó katonák készek harcba szállni.
"Használhatjuk a fegyvereinket, hogy megvédjük az ENSZ-állásokat" - figyelmeztetett Ancan. Az ezredes szerint a békefenntartók jól fel vannak fegyverezve és fegyelmezettek.

A két őrhely egymástól négy kilométerre van, két faluban. Az egyik poszton negyven, a másikon harmincöt katona teljesít szolgálatot.

Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök szerint a helyzet feszült, de stabil, és egyelőre nincs ok aggodalomra.
Manila szombaton jelentette be, hogy biztonsági okokból októberben kivonja 331 katonáját a Golán-fennsíkról.
Csütörtökön történt még egy incidens a Golán-fennsíkon: Körülbelül 150 fegyveresből álló szíriai lázadócsoport 43 Fidzsi-szigeteki katonát ejtett fogságba a kormánycsapatokkal vívott súlyos összecsapás közepette. Állítólag az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyaként számon tartott an-Nuszra Front fegyveresei tehetők felelőssé az akcióért.

Vorege Bainimarama, a szigetország miniszterelnöke pénteken közölte, hogy folynak a tárgyalások a békefenntartók kiszabadulásáért. Legfrissebb információkból ítélve a katonák jól vannak. A kormányfő felhívta rá a figyelmet, hogy ők békefenntartók, nem részesei a szíriai konfliktusnak, és semmivel sem lehet igazolni elfogásukat.

A Golán-fennsíkon a közelmúltban több támadás is történt, amelyekért az an-Nuszra Frontot tették felelőssé. Tavaly a lázadók és a kormányerők között rekedt Fülöp-szigeteki ENSZ-katonák két csoportját fogták el, majd engedték szabadon a szíriai lázadók.