Meghatározta a kormány a beruházási támogatások kiemelt területeit

A biotechnológiai, az elektronikai, a gépipari, a gyógyszeripari, az információs és telekommunikációs, a járműipari, az élelmiszer-ipari beruházások és a regionális szolgáltató központok létesítése élvez előnyt az állami beruházási támogatások odaítélésekor - tartalmazza a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.

A csütörtöktől hatályos rendelet határozza meg a központi költségvetésben szereplő beruházásösztönzési célelőirányzat felhasználásának szabályait. Az idei költségvetésben 13 milliárd 470,8 millió forint szerepel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetben erre a célra.

Támogatás a Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdasági társaság, továbbá európai részvénytársaság, valamint európai szövetkezet részére nyújtható. A kiemelt iparágak mellett más területek beruházásai is támogathatók, viszont felsorolja a rendelet a tiltott gazdasági ágazatokat. Ide tartozik például az acélipar, a hajógyártás, az energiatermelés és a kereskedelem is.

A támogatandó beruházások nagysága attól függ, hogy melyik régióban jönnek létre. Így a fejlettebb Közép- illetve Nyugat-dunántúl régióban 20 millió euró az alsó határ, a többi régióban elegendő a 10 millió euró is.

A támogatás intenzitását (arányát) egy korábbi rendeletében, július 1-jétől a következőképpen határozta meg a kormány: Észak-magyarország, Észak-alföld, Dél-alföld és Dél-dunántúl régióban 50, Közép-dunántúl régióban 35, míg Nyugat-dunántúl régióban 25 százalék. Közép-magyarország régióban a legtöbb településen 35 százalék, míg Piliscsabán, Pilisjászfalun, Pilisvörösváron és Solymáron megvalósuló beruházásoknál csak 20 százalék.

A felsorolt támogatási arányok kisvállalkozásoknál 20, a közepes nagyságú cégeknél 10 százalékponttal növekedhetnek. A saját erő minden esetben 25 százalék.

A támogatás további feltétele az, hogy az igénylőnek új munkahelyek létrehozását kell vállalnia. Ennek alapja a beruházás megkezdését megelőző egy év átlagos létszáma. Közép-Magyarországon, Nyugat-Dunántúlon és a közép-dunántúli tervezési-statisztikai régióban a támogatáshoz legalább 100, az észak-magyarországi, az észak-alföldi, a dél-alföldi és a dél-dunántúli régióban legalább 50 új munkahely szükséges a beruházási támogatáshoz.

Két esetben az Európai Bizottság előzetes jóváhagyását kell kérni az állami támogatáshoz. Az első az, ha a kérelem benyújtását megelőző 2 évben a cég az EGT területén azonos, vagy pedig hasonló tevékenységet szüntetett meg. A második körbe a 100 millió eurónál nagyobb összegű beruházások tartoznak.

A jogszabály rögzíti az elszámolható beruházási költségek körét, kizárja ebből például a saját előállítású eszközök, a járművásárlás összegét, illetve a franchise-díjat is.