Lomnici: emögött semmilyen ármány nincs

A devizaperekben több esetben döntött egy hetes halasztásról a bíróság. Az alkotmányjogász hangsúlyozta: ezt a jogszabály lehetővé teszi, ez nem időhúzás.

Elutasította az AXA Bank devizahiteles törvénnyel kapcsolatos keresetét a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma. Ez már a harmadik olyan pénzintézet, amelyik pert veszít az állammal szemben. Összesen 30 ezer devizahiteles szerződés sorsáról tárgyalt szerdán a Fővárosi Törvényszék.

A törvényszék több esetben halasztotta már el az ítélethozatalt. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász Az Estében hangsúlyozta: ez a 7 napos halasztás érdemben nem befolyásolja magát az eljárást. A jogszabály az ilyen halasztást akkor teszi lehetővé, ha az eljáró tanács szükségesnek látja, hogy bizonyítási eljárást folytassanak le. „E mögött semmilyen ármány, időhúzás nincs” – hangsúlyozta az alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy a kormányzat 700 millió forintot jutatott a bíróságok részére azért, hogy a szervezeti és személyi feltételei biztosítva legyenek a pereknek. Így az adatok szerint biztosítható, hogy a perek „rendben, biztonsággal és a lehető leggyorsabban befejeződhessenek”.

 

Az alkotmányjogász emlékeztetett: a Kúria megjelölt hét olyan szempontot – például: átláthatóság, objektivitás, felmondhatóság, arányosság, szimmetria - amelynek meg kell felelnie az egyoldalú szerződésmódosításnak. Ha ezeknek nem felel meg, akkor minősül tisztességtelennek. „Itt azt kell eldönteni, hogy ennek a 7 szempontnak megfelelnek-e a szerződések vagy sem, s ebben születtek döntések” – mondta. Kiemelte, hogy a feltételrendszert a Kúria nem maga találta ki, hanem egy ’93-as és egy 2004-es európai uniós irányelven alapszik minden olyan fogyasztóvédelmi rendelkezés, ami megjelenik a Kúria jogegységi határozatában és a jogszabályban.

Az alkotmányjogász Az Estében úgy fogalmazott, hogy „a bankok megpróbálják magyarázni a megmagyarázhatatlant”.

A kormány következő ülésén születhet döntés a devizahitelek elszámolását rendező törvényjavaslatról. Ifj. Lomnici Zoltán hangúlyozta: a bankok tisztességtelenül vettek el pénzeket a magyar emberektől, akiket ezek után természetesen kompenzáció illet meg. Ugyanakkor a kormányzatnak a bankok méltányos érdekeire is oda kell figyelnie – tette hozzá-.