Választások: ezek a legfontosabb tudnivalók

Hétfőtől kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölő szervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának aláírásgyűjtése. A részletekről Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszélt az M1 Ma reggel című hétfői műsorában.

Az őszi választások annyival összetettebbek a tavaszi parlamenti és az európai parlamenti szavazásoknál, hogy többféle voksolást tartanak októberben. Nemcsak helyi önkormányzati, hanem nemzetiségi önkormányzati választások is lesznek, eltérő szavazásmóddal – magyarázta Patyi András.

A kisebb és a nagyobb településeken másként történik a jelöltállítás, többféle ajánlástípussal – folytatta. A választópolgárokat megilleti a többes ajánlás joga, ugyanazt a jelöltet azonban csak egyszer támogathatják. A jelölt csak korlátozott számú ajánlást fogadhat el, amelyeknek meghatározott területről kell származniuk – részletezte.

Kérdésre reagálva az NVB elnöke egyértelművé tette: aktív választójoga a magyarországi lakóhellyel rendelkezőknek van, menekültek ezért nem vehetnek részt a szavazáson, de a letelepedési engedéllyel rendelkezők igen. A helyi választás sokkal erősebben lakóhelyhez kötött, mint az országos választás, így az átjelentkezés nagyon korlátozott. Csak az teheti meg, akinek a tartózkodási helye (korábban: ideiglenes lakcíme) még a választások kitűzése előtt (június 23-áig) létesült – emelte ki.

Patyi András a nemzetiségi választásokról szólva kifejtette: egyszerre 13 nemzetiség szavaz, de csak azokon a településeken, ahol a lakosságszám alapján kitűzték a voksolást. A Nemzeti Választási Bizottság határozata rendelkezik arról, hogy melyik településen, melyik nemzetiségnek hány fős képviselő-testület létrehozására van lehetősége. Van olyan település, ahol a kijelölt nemzetiségi szavazókörben nagyobb számú nemzetiségi önkormányzati választásra lehet majd szavazni. A nemzetiségi autonómia ráadásul háromszintű: települési, megyei (vagy fővárosi) és országos; mindháromra lehet majd voksolni – mutatott rá.

Az NVB elnöke közölte azt is, hogy az eddig nyilvántartásba vett jelölő szervezetek száma 150 körül mozog, ám több mint 60 olyan szervezet van, amely már bejelentette magát, de esetében a nyilvántartásba vételi határozatot nem hozták meg.