Aggtelek: ezek a vizsgálatok különleges eredményeket adtak

Egy Európai Uniós projekt keretében szlovák és magyar szakemberek vizsgálódtak az Aggteleki Nemzeti Parkban. Azt eddig is tudták, Szlovákiából "szennyezik" a magyar forrásokat, mert a szlovákiai oldal magasabban fekszik, mind a magyarországi források, de most kiderült: van olyan terület, ahol Magyarországról a föld alatt Szlovákiába folynak a karsztvizek.

Több mint félszáz szlovák és magyar kutató végzett vizsgálatokat másfél éven keresztül az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjaiban.

Alapvető természeti kutatásokat folytattak, mind a felszínen, mind pedig a barlangokban. Geológiai, geofizikai és hidrogeológiai vizsgálatokat végeztek - mondta el a Dunna Híradónak az Aggteleki Nemzeti Park igazgató-helyettese.

Gruber Péter kiemelte: a víznyomjelzős vizsgálatok különleges eredményeket adtak. Ezek során festékanyagot öntöttek a víznyelőkbe, és megnézték, hogy hol bukkan a felszínre. Az eredmények még a kutatókat is meglepték.

Az aggteleki cseppkőbarlang


Gaál Lajos, Szlovákiai Barlangok Igazgatóságának osztályvezetője a Duna Híradónak elmondta: azt eddig is tudták, Szlovákiából "szennyezik" a magyar forrásokat, mert a szlovákiai oldal magasabban fekszik, mind a magyarországi források, de most kiderült: van olyan terület, ahol Magyarországról a föld alatt Szlovákiába folynak a karsztvizek.

Úgynevezett klimatológiai vizsgálatokat is végeztek, Megnézték azt is, hogy a barlangok levegője segíthet- e például az asztmás betegek kezelésében.

 

Veress Balázs,  az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója elmondta: az eredmények alapján megkísérlik újra megszerezni a gyógybarlang minősítést. A kutatások alapján kiderült, hogy a Béke-barlangnak és a Baradla-barlangnak egy légtere van, így nem csak a Béke-barlangban, hanem a Baradla-barlang is hasznosítható gyógyászati célra.

Az Aggteleki- és Szlovákiai-karszt területén több mint 1400 barlangot tartanak nyilván, a terület a világörökség része. A vizsgálatokat uniós forrásból végezték el.