Sem Ukrajnának, sem Oroszországnak nem adja vissza a krími kincseket az amszterdami múzeum

Sem Kijevnek, sem Moszkvának nem adja vissza az amszterdami Allard Pierson régészeti múzeum azokat az aranykincseket, amelyeket egy Krímet bemutató kiállításra kapott kölcsön, mert attól tartanak, hogy beperelnék őket, akár Ukrajna, akár Oroszország kapná meg a műtárgyakat.

A Fekete-tenger partján talált, Kr.e. 6. és 2. század közötti időszakból származó tárgyakat öt ukrán - közöttük négy krími - intézmény adta kölcsön a hollandiai múzeumnak a Krím - a Fekete-tenger aranya és titkai című kiállításra.

A tárlat mintegy száz tárgyat mutat be, többségük drágakő berakású arany ékszer, az ókori Görögország mitológiai alakjait idéző karperec, nyakék, gyűrű és fülbevaló, valamint fegyver.

A tárgyak még az előtt érkeztek a holland nagyvárosba, hogy Krím csatlakozott Oroszországhoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök március 18-án írta alá az erről szóló szerződést, amely azonnal hatályba lépett. Hollandia a világ számos más államához hasonlóan azonban nem ismeri el azt.

Mind az ukrán kormány, mind a krími múzeumok azt követelik, hogy Hollandia nekik juttassa vissza a műkincseket.

Az amszterdami kiállítás augusztus végén zár. A múzeum szerdán közölte, hogy egyelőre nincs kialakult álláspontjuk arról, mi legyen a kincsek sorsa, annak ellenére, hogy tanácsot kértek ügyvédektől és a holland kormánytól is.

Egyelőre a vitatott tárgyakat biztonságosan raktárba helyezzük - közölte az intézmény.