A páneurópai piknik az Európai Levéltári Portálon

A páneurópai piknik 25. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár a német Szövetségi Levéltárral közösen publikálta az eseménnyel kapcsolatban a levéltárakban őrzött dokumentumokat az Európai Levéltári Portálon.

Ausztria és Magyarország 1989. augusztus 19-én szimbolikus gesztusként Szentmargitbánya és Sopronkőhida között három órára megnyitotta az országhatárt. A rendezvényt több száz keletnémet állampolgár használta fel arra, hogy átszökjön Ausztriába. Az esemény fontos állomása volt a kelet-európai kommunista rendszerek bukásának, Németország és Európa újraegyesítésének, az Európai Unió keleti bővítésének. A most közzétett dokumentumok az esemény fontos részleteibe engednek bepillantást.

A Bundesarchiv és a Magyar Nemzeti Levéltár együttműködése szimbolikus értékű mind a témaválasztásban, mind a közzététel módjában - olvasható a Magyar Nemzeti Levéltár MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a két nemzeti levéltárban őrzött iratok segítenek megérteni Európa történetének egy fontos pillanatát, másfelől pedig kiemelik az Európai Levéltári Portál sajátos küldetését: az európai történelem levéltári forrásainak megismertetésén keresztül a levéltáraknak az európai identitás megerősítésében betöltött szerepét.

A dokumentumok az Európai Levéltári Portál Érdekes iratok elnevezésű gyűjteményében http://www.archivesportaleurope.net/hu/home találhatók.