Már kézbesítik az önkormányzati választásról szóló értesítőket

Az értesítő tartalmazza a szavazás helyét, idejét és azt is, hogy a választópolgár melyik településen gyakorolhatja választójogát. A jogosultaknak augusztus 25-éig kell megkapniuk az értesítőt.

Elkezdték kézbesíteni a postások a választási értesítőket Budapesten. A borítékoknak augusztus 25-ig minden választópolgárhoz meg kell érkezniük. A tájékoztatás tartalmazza többek között a szavazás pontos helyét és idejét, de még azt is, hogy az adott épület akadálymentesített-e.

Október 12-én az önkormányzati választások mellett nemzetiségi önkormányzati választásokat is tartanak. Ha valaki már felvetette magát valamelyik nemzetiség névjegyzékébe a borítékban erről külön értesítőt is talál.

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Duna Híradójának elmondta, hogy lesznek akik kétfajta értesítőt kapnak: az egyikben az önkormányzati választásról, a másikban pedig a nemzetiségi választásokról szóló információk lesznek

Azok, akik szeretnének szavazni nemzetiségiként, de eddig nem regisztráltak, szeptember 26-ig még megtehetik ezt.

A választási kampány hivatalosan augusztus 23-án kezdődik, a pártok ekkortól rakhatják ki a plakátjaikat, tehetnek közzé politikai hirdetéseket, vagy tarthatnak választási nagygyűléseket.

Augusztus 25-étől lehet elkezdeni gyűjteni a támogató aláírásokat. A képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 8-án 16 óráig adhatják le az ajánlóíveket.

Az átjelentkezés az előző két választáshoz képest most jóval szűkebb kört érint. Csak azok szavazhatnak a lakóhelyüktől eltérő helyen, akiknek 2014. június 23-ig már volt bejelentett ideiglenes tartózkodási helyük azon a településen, ahová az átjelentkezést kérik, és ez még fenn is áll a szavazás napjáig.

Átjelentkezni a választást megelőző péntekig, azaz október 10-ig lehet.

A magyarországi önkormányzati választásokon október 12-én mintegy 8 millió 185 ezren adhatják le voksaikat országszerte.