WHO: alábecsülik az ebolajárványt

A nemzetközi szervezet szerint jelentősen alábecslik az ebolajárvány betegeinek és haláleseteinek számát. Hivatalos adatok szerint szerdáig 1975-en betegedtek meg és közülük 1069-en haltak meg a kórban.

Jelentősen alábecsülik az ebolajárvány betegeinek és haláleseteinek számát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A nemzetközi szervezet csütörtök éjjel adott ki közleményt, amely szerint a helyszínen dolgozó munkatársai bizonyítékokat látnak arra, hogy a megbetegedések és halálesetek hivatalosan bejelentett száma jóval elmarad a járvány valódi méreteitől.

A közleményből nem derül ki, milyen bizonyítékról van szó, és az sem, hogy mekkora az eltérés a bejelentett és a tényleges esetek között.

A hivatalosan megerősített adatok szerint szerdáig 1975-en betegedtek meg és közülük 1069-en haltak meg a februárban kitört ebolajárványban.

Ez a legsúlyosabb járvány az ebolavírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára és Nigériára is átterjedt. A betegség vérrel és más testnedvvel terjed, tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.