Áradás: Győr-Moson-Sopronban nem számítanak készültségre

Szemben Vas megyével, Győr-Moson-Sopronban már nem kell a Rába jelentős mértékű áradásával számolni - tájékoztatta az Észak-dunántúli vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

A két megye határán a Ragyogói hídnál a vízállás kedvezőtlen esetben a hét legvégén rövid időre elérheti az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét - írták. (A péntek reggeli adatok alapján ez csaknem 90 centiméteres vízszintemelkedést jelentene.)

Az alsóbb szakaszokon a szakemberek szerint nem várható készültségi szintet elérő vízállás. A Marcal, a Répce és a Lajta is árad kissé, de jelentős árhullám ezeken nem alakult ki.

Csütörtökön rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán, mivel a hétfő óta tartó jelentős mennyiségű esőzések hatására három egymásra futó árhullám vonul le a folyón. Az első árhullám a szakemberek szerint még nem okozott problémát, de a második és harmadik már jelentős vízszintemelkedéssel járt.

Szentgotthárdnál már apad, Körmendnél délután tetőzik a Rába


Szentgotthárdnál már apadásnak indult, Körmendnél viszont tovább árad a Rába, a tetőzést 4 méter körüli vízállással délutánra várják a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei - közölte az MTI-vel Gaál Róbert védelemvezető.  Hozzáfűzte: a folyó csütörtök délután Szentgotthárdnál 274 centiméteres vízállással tetőzött, majd apadásnak indult, a körmendi szakaszon viszont az éjszaka tovább folytatódott az áradás, hajnalra megközelítette a 4 méteres vízszintet, ezért ott másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Gaál Róbert tájékoztatása szerint a Csörnöc völgyben pénteken a reggeli órákban megjelent a víz, ezért a Körmend alatti részen völgyi elöntésre számítanak. A hidrológus szakemberek becslése alapján Sárvárnál az árhullám már fokozat alatti vízállással fog levonulni.

A vízügyi igazgató közleményében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Rábán levonuló árhullám miatt a folyón továbbra is életveszélyes és ezért tilos a vízitúrázás, valamint a folyóparton, ártéren sem tanácsos tartózkodni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Csörnöc patak áradása miatt teljes szélességében lezárták Vas megyében a Molnaszecsőd és Döröske közötti összekötő út több mint háromkilométeres szakaszát, a belvíz miatt pedig a csákánydoroszlói bekötőút egy szakaszán is teljes útzár van érvényben csütörtök délután óta.