Elszállították a paksi atomerőmű sérült üzemanyag-kazettáit

Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat, ezzel lezárult a meghibásodás következményeinek felszámolása - jelentette be az Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Pakson.

Hamvas István az atomerőműben tartott sajtótájékoztatón közölte: a tokozott kazettákat vasúton szállították a nukleáris fűtőanyag feldolgozását végző majaki üzembe.

A szállításra az elmúlt hetekben került sor, a hermetikusan lezárt tokok négy konténerben a tervnek megfelelően, biztonságosan megérkeztek a feldolgozó üzembe.

Az útvonal és az időpont titkos, de a tájékoztatón annyi kiderült, hogy  a szállítás az ukrajnai konfliktussal nem érintett területen át történt.

Hamvas István emlékeztetett: 2003 áprilisában az erőmű kettes blokkjában, egy francia alvállalkozó cég hibájából történt üzemzavar.

A kettes blokkot 2004. májusban indították újra, 2007. januárban befejeződött a sérült kazetták eltávolítása és betokozása. Végül egy ötéves folyamat során szárították, hermetizálták a kazettákat, alkalmassá téve a szállításra.

A vezérigazgató a projekt költségeiről nem közölt adatokat, de utalt arra, a francia alvállalkozó kártérítése és az atomerőmű biztosítása együtt fedezte a kárelhárítás költségeit.