Rétvári: cél, hogy egy magabiztosabb generáció nőjön fel

Az államtitkár szerint az államnak segítenie kell a fiatalok itthon maradását, munkába állását, képzését. Mindemellett segíteni kell azt is, hogy közösséget teremtsenek - mondta Rétvári Bence a közrádióban.

A kormánynak az a fontos, hogy egy magabiztosabb generáció nőjön fel. Ezt kell nekünk minden területen segíteni: az oktatásban az esélyteremtéssel, a pályaorientáció esetében a képzésekkel, emellett támogatni kell a munkaerő-piacra való belépést, az itthon maradást, a családalapítást –jelentette ki Rétvári Bence, az emberi erőforrás tárca (EMMI) parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hangsúlyozta: az esélyteremtés fontos része az iskolák állami fenntartásba vétele. Így ugyanis ugyanolyan anyagi lehetőségei vannak egy kelet-magyarországi kistelepülés iskolájának, mint amilyen egy nyugat-magyarországi nagyvárosénak, ugyanúgy meg tudja fizetni a pedagógusait, ugyanolyan költségekből gazdálkodik. Így ha valaki egy hátrányos helyzetű településre születik, képzettségét tekintve nem kerül hátrányba – hangoztatta az államtitkár.
Rétvári Bence a 180 percben

Beszélt arról is: több tízezerre tehető azon fiatalok száma, akik az Első munkahely garancia program, vagy a munkahelyvédelmi akcióprogram keretében szerezték, illetve őrizték meg munkahelyüket. Ráadásul a fiatalok körében 27 százalékos volt a munkanélküliség, ezt sikerült 20 százalék alá leszorítani – emelte ki Rétvári Bence, aki megemlítette azt is, hogy meghirdették a Vállalkozz itthon programot, mely a fiataloknak segít a vállalkozáshoz szükséges ismereteket elsajátítani és a kezdőtőkét előteremteni.

Az ifjúsági stratégiának arra kell ösztönöznie a fiatalokat, hogy itthon boldoguljanak. Emellett a fiatalok közösségé formálására kell koncentrálnia – érvelt a KDNP-s politikus. Ha nincsenek ifjúsági közösségek, a tanulási, lelki, anyagi problémák megoldhatatlanná nőhetnek a fiatalok számára. Ha vannak közösségeik, sokkal inkább ki tudnak bontakozni, sokkal magabiztosabban tudnak a jövőbe tekinteni.