Megdöbbentően brutális az Iszlám Állam

Többeket keresztre feszítettek és lefejeztek az Irakban és Szíriában is előrenyomuló, Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet tagjai, miközben felszámoltak egy ellenállási gócpontot Kelet-Szíriában - tudatta hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns szervezet tájékoztatása szerint az IÁ harcosai az elmúlt öt napban huszonöt embert végeztek ki, közülük négyet keresztre feszítettek.

Az as-sejtaat törzs harcosai megpróbálták visszaverni a szervezet előretörését a keleti Deir-ez-Zór tartományban, az OSDH beszámolója szerint azonban az Eufrátesz folyó partján fekvő egyik településen a szunnita milícia fegyveresei vasárnap két embert lefejeztek, másnap pedig tizenkét órás határidőt adtak a falu lakosainak a törzs tagjainak átadására.

A tartomány más részein két embert istenkáromlásért keresztre feszítettek, két másikat pedig azért végeztek ki, mert "hitehagyottakkal üzleteltek" al-Majadín városában. Helyi lakosok szerint az IÁ csütörtökön a törzs tizenkilenc tagját végezte ki Deir-ez-Zór városban. "Legyőzésük után egyetlen más törzs sem mer majd fellépni az Iszlám Állam ellen" - mondta az iszlamista csoport egyik tagja.

A korábban Iraki és Levantei Iszlám Államként (ILIÁ) ismert szervezet tavaly tavasszal kapcsolódott be a több mint három éve tartó szíriai polgárháborúba, s azóta már megszerezte az ellenőrzést Rakka és Deir-ez-Zór tartomány majdnem teljes területe felett. A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 170 ezret.