Jelentős károkat okozott az esőzés a Vajdaságban

A hirtelen lezúduló csapadék miatt a régi házak megrongálódtak. Sokan homokzsákokkal próbálják megakadályozni, hogy egy újabb felhőszakadás miatt ismét elöntse a víz a házukat. Az esős időjárás ellenére tovább dolgoznak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nagy-becskereki Püspökségi Caritas munkatársai Obrenovacban. A szerbiai településen májusban pusztított az árvíz. A szakemberek most egy speciális berendezéssel szárítják az átázott házak falait.

Szabadka utcáin hömpölygött a térdig érő víz a csütörtöki . A városban több helyen elakadtak az autók. Rendőrök irányították a forgalmat. A város több utcájában még az eső másnapján is nehézkes volt a közlekedés. A csatornarendszer nem tudta elnyelni a sok csapadékot.

Az elmúlt napokban többször is zúdult felhőszakadás a Vajdaságra. A házakban is kárt okozott a bezúduló víz. A régi falak átnedvesedtek, az épületek veszélyessé váltak. Az épületek bejáratánál homokzsákokból építettek gátakat. Így próbálják megakadályozni, hogy a víz újra betörjön. Az elázott bútorok és szőnyegek fertőzésveszélyesek, ezért takarítani fertőtleníteni kell.

Májusban az évszázad árvize pusztított a Közép-szerbiai Obrenovacban. Ott az esőzések alatt is speciális berendezésekkel szárítják a házak falait. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nagybecskereki Püspökségi Caritas munkatársai közösen segítenek az árvízkárosult családokon. A házak még mindig nedvesek.

Sáhóné Lajkó Zsuzsanna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programkoordinátora Duna Híradónak elmondta: 43 gépük van, 28 épület kiszárítást már befejezték, még 35 háznál dolgoznak. Arra számítanak, hogy augusztus végére be tudják fejezni a munkát. A kitelepített obrenovaci családok csak ezután kezdhetik meg a házak felújítást, hogy visszaköltözhessenek otthonaikba.