Többféle megoldás is lehet jövő évtől a hulladék szelektív gyűjtésére

A Földművelésügyi Minisztérium környezeti főosztályának helyettes vezetője és a a Zöldövezet Társulás elnöke nyilatkozott a Kossuth Rádiónak a szelektívhulladék-gyűjtés jövőjéről.

Eltűnnek a szelektív hulladékgyűjtő-szigetek, eközben már házhoz mennek a szétválogatott szemetet begyűjtő autók. Ki gondoskodik azonban a komposztálnivaló zöldhulladékokról, üvegekről, üres konzervekről, sörös dobozokról, pillepalackokról, amelyek nem férnek be a havonta ürített nejlonzsákokba? Aki eddig nagyon szelektíven gyűjtött, az rosszul jár a házhoz menő szolgáltatással – hangzott el a Napközben pénteki adásában.

László Tibor, a Földművelésügyi Minisztérium Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály vezetőhelyettese azt mondta, a hulladékszigetek nem hozták a tőlük várható eredményeket, ráadásul sok esetben úgy néztek ki, mint egy illegális hulladéklerakó. Az is előfordult, hogy kifosztották őket, elvitték belőlük az értékes fémeket, üvegeket.
Szelektívhulladék-gyűjtés, változások, FM-vélemény - Napközben

Megjegyezte, 2015-től minden uniós államban be kell vezetni a papír-, fém-, műanyag- és üveghulladékok elkülönített gyűjtését, január 1-jétől minden lakos számára meglesz a lehetőség, hogy elkülönítve gyűjtse a szemetét. A főosztályvezető-helyettes arról is beszélt, hogy előkészítés alatt van a szeméttárolók ürítésének gyakoriságát szabályozó kormányrendelet.

László Tibor hangsúlyozta, a szelektív gyűjtés kapcsán a minisztérium olyan megoldásra törekszik, amely gazdasági, környezetvédelmi és kényelmi szempontokból is a legmegfelelőbb. Hangsúlyozta, többféle eljárás is elképzelhető, külsőbb területeken célszerűbb lehet a házhoz menő hulladékgyűjtő, de a sűrűn lakott belvárosi vagy lakótelepi részeken könnyen elképzelhető, hogy a „szigetes” rendszer hatékonyabb lehet. Azt, hogy melyik módszer az alkalmasabb, az egész ország területén az adott közszolgáltató tudja megállapítani – az önkormányzattal szorosan együttműködve.

Csobay Krisztina, a Zöldövezet Társulás elnöke szerint az biztos, hogy azzal, ha házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtő, egyre több emberhez jut el a szemét szétválogatásának a lehetősége.

Kapcsolódó tartalom