Skóciában a fontról és az uniós tagságról vitáztak

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól. A közvélemény-kutatások szerint a függetlenséget ellenzők abszolút többségben vannak. Kérdéses, hogy válás esetén fennmaradhat-e a fontunió. George Osborne brit pénzügyminiszter azt mondta: a brit font "nem egy CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".

A font megtartása és Skócia EU-tagságának sorsa állt a közelgő skóciai függetlenségi népszavazásról rendezett kedd esti televíziós vita középpontjában.

A 350 fős közönség előtt, Glasgowban rendezett első ilyen nyilvános vitán a függetlenségpárti erőket Alex Salmond skót miniszterelnök, a uniópárti tábort pedig a skót függetlenségellenes kampány vezetője, Alistair Darling, a Munkáspárt vezette előző brit kormány volt pénzügyminisztere képviselte.

Darling a kétórás vitában megpróbált egyenes választ kapni Salmondtól arra, hogy mi lesz Skócia fizetőeszköze elszakadás esetén, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány már korábban egyértelműen elvetette a fontunió fenntartását egy függetlenedő Skóciával.

Salmond az újra és újra nekiszegezett kérdésre csak azt ismételgette, hogy "a font Skócia pénze is", és nem lát okot arra, hogy a független Skócia miért ne tarthatná meg fizetőeszközéül.

Darling szerint azonban ha Skócia a függetlenségpártiak győzelme esetén az Egyesült Királyság többi részével kialakított hivatalos valutaunió nélkül használná tovább a fontot, az hasonlatos lenne ahhoz, ahogy például Panama és Ecuador használja a dollárt, és ez "romba döntené a skót gazdaságot".

Hozzátette: Skócia e logika alapján "a rubelt, a jent vagy a dollárt is használhatná". Darling szerint a font megtartása hivatalos valutaunió nélkül azt jelentené, hogy "egy külföldi ország jegybankja", vagyis a Bank of England - a brit központi bank - határozná meg a skóciai alapkamatot, Skócia "másvalakinek a valutáját használná", miközben nem lenne saját jegybankja, ami ellehetetlenítené a helyi pénzügyi szektor működését.

Ez olyan kockázat, amelyet nem érdemes vállalni, ezt a döntést nem lehet "találgatásokra, reményekre és vakhitre" alapozni - fogalmazott a függetlenségellenes kampány vezetője.

Alex Salmond azonban folyamatosan azzal érvelt, hogy van lehetőség a megegyezésre a fontunió fenntartásáról függetlenség esetén is, mivel ez Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó részének közös érdeke. A skót kormány vezetője többször is idézte a The Guardian című vezető brit napilap nemrég közölt értesülését, amely szerint a brit kormány egy név nélkül nyilatkozó tagja azt mondta, hogy "természetesen lesz" fontunió, ha Skócia függetlenné válik.

Ezt a forgatókönyvet a brit kormány mindazonáltal többször is egyértelműen elvetette, rendre hangsúlyozva, hogy újabb bankválság esetén London már nem segítené ki a skót bankokat, és ha Skócia függetlenné válik, a skót kormány - szándékai ellenére - nem használhatná tovább a fontot sem fizetőeszközéül.

A brit pénzügyminisztérium nemrég közleményében szögezte le, hogy "ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is".

"A skót kormány válást javasol, ugyanakkor meg akarja tartani a közös bankszámlát és a közös hitelkártyát", az Egyesült Királyság azonban nem vállalhatja azt a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük "egy külföldi országot és annak bankjait" - fogalmazott a brit pénzügyminisztériumi nyilatkozat.

George Osborne brit pénzügyminiszter a BBC-nek nyilatkozva hozzátette, hogy a brit font "nem egy CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".

A kedd esti televíziós vitában a felek összecsaptak Skócia EU-tagságának kérdésében is. Alistair Darling kijelentette: teljesen egyértelmű, hogy függetlenség esetén Skóciának újból tagságért kell folyamodnia az Európai Unióhoz, egyáltalán nem egyértelmű azonban, hogy milyen feltételekkel és mikor nyerhetne ismét felvételt az EU-ba.

Alex Salmond azzal vágott vissza, hogy a Konzervatív Párt vezette brit kormány az egész Egyesült Királyságot "ki akarja vezetni" az Európai Unióból, Skócia viszont a maga részéről az EU tagja akar maradni.

A skót kormányfő ezzel arra utalt, hogy David Cameron brit miniszterelnök 2017-ig népszavazást kíván tartani Nagy-Britannia EU-tagságának jövőjéről.

Salmond szerint általánosságban sem szól semmi az ellen, hogy Skócia független országként sikeres lehessen. Kijelentette: az éppen Glasgowban megrendezett, minap véget ért idei Nemzetközösségi Játékok 71 részvevő országa közül 49 akkora vagy kisebb mint Skócia.

Skóciában több ezer gyermekes család szorul élelmiszersegélyre, miközben a brit kormány óriási összegeket költ az önálló brit nukleáris ütőerőre, amelyet Skóciában állomásoztat - tette hozzá a skót kormányfő.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól. A közvélemény-kutatások rendre azt mutatják, hogy a függetlenséget ellenzők abszolút többségben vannak; a legutóbbi felmérés alapján jelenleg a skót választók 54 százaléka szavazna az elszakadás ellen.