Meghalt az osztrák parlament elnöke

Hatvanéves korában elhunyt Barbara Prammer neves szociáldemokrata politikus, az osztrák törvényhozás képviselőházának elnöke, aki tavaly szeptemberben jelentette be, hogy rákbetegséggel küzd.

Barbara Prammer 2006 óta volt a 183 tagú Nemzeti Tanács elnöke. Betegsége ellenére egészen néhány héttel ezelőttig ellátta feladatait. Július elején azonban rosszabbodott az állapota, kórházba került. A politikus családja körében hunyt el szombat délután - közölte szóvivője.

Heinz Fischer államfő az osztrák közélet egyig legjelentősebb női személyiségeként méltatta Barbara Prammert, akit - mint az elnök fogalmazott - Ausztria határain kívül is ismertek és elismertek.

Werner Faymann kormányfő, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke azt mondta: Barbara Prammer a szociáldemokraták és a nőpolitika jelentős alakja, nagy demokrata és kiváló házelnök volt.

Michael Spindelegger alkancellár, az Osztrák Néppárt vezetője szerint az elhunyt politikus mindig egyértelmű álláspontot képviselt, meggyőződéses demokrata volt, és kiemelkedő munkát végzett szakpolitikusként.