Holokauszt-emlékév - bővült a nemzeti levéltár online kiállítása

Az embermentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg születésének 102. évfordulóján újabb dokumentumokkal bővül a Magyar Nemzeti Levéltár Szomszédaink voltak... című online holokauszt-kiállításának anyaga.

Raoul Wallenberg augusztus 4-i születésnapján a Magyar Nemzeti Levéltár látogatói újabb, a magyarországi holokauszt történetéhez kapcsolódó dokumentumokat olvashatnak az online kiállítás Mentés, mentesítés, önmentés címet viselő "termében" - közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.

A mintegy két tucatnyi esethez kapcsolódó iratokról készült 78 digitalizált felvétel betekintést enged az 1944-es év azon periódusába, amikor zsidókat segíteni, de még segítséget felajánlani is veszélyes volt.

A kiállítás rendezői olyan tematikát állítottak össze, amely a magyar zsidóság helyi társadalmakba való beágyazottságából kiindulva mutatja be az 1930-as évek végének zsidóellenes törvénykezését, annak a mindennapi életre gyakorolt hatásait, majd a tragikus 1944-es esztendőt.

A www.mnl.gov.hu oldalon elérhető online tárlat hét témakörben mutatja be a dokumentumokat, például külön egység foglalkozik a zsidótörvényekkel és a munkaszolgálattal, a német megszállással, a Sztójay-kormánnyal és a belügyi vezetéssel, valamint a kifosztással, gettósítással.

A dokumentumok között a gettósításkor és a deportálások előtt történt öngyilkosságokról szóló jelentések, a zsidó tulajdonban lévő telefonok leszereléséről vagy éppen a zsidótörvények hatálya alóli mentesítésekről szóló iratok is olvashatók.

A levéltár az év folyamán több alkalommal tervezi bővíteni a kiállítás anyagát a tárlat többi "termében" is.