Megtalálták egy jégkorszaki állatszobrocska újabb töredékét

A Tübingeni Egyetem régészei megtalálták egy 40 ezer éves, elefántcsontból készült állatszobrocska újabb töredékét, amely a fejet egészíti ki, és bizonyítja, hogy a lelet nem dombormű, hanem háromdimenziós alkotás volt.

Mindkét darabot a Németország délnyugati részén található Vogelherd-barlangban tárták fel, amely a legutóbbi jégkorszakra visszatekintő számos, figyelemre méltó tárgyi leletet nyújtott.

A mamutagyarból készült szobrocska egy oroszlánt ábrázol, 1931-ben fedezték fel. Az újonnan feltárt töredék fejének egyik oldalát adja ki.

Nicholas Conard régész mutatja be a kiegészített elefántcsont-szobrocskát Tübingenben július 30-án.  (Fotó: EPA/Daniel Maurer)

Nicholas Conard régész mutatja be a kiegészített elefántcsont-szobrocskát Tübingenben július 30-án. (Fotó: EPA/Daniel Maurer)Nicholas Conard, a vizsgálat szakembere elmondta, az oroszlánt ábrázoló szobrocska az egyik legismertebb jégkorszaki tárgy, és mostanáig domborműnek hitték, ami egyedülálló a figuratív művészet hajnalára visszatekintő leletek között. „A rekonstruált szobrocska már egyértelműen háromdimenziós alkotás” – magyarázza.

Az új töredéket akkor fedezték fel, amikor a régészek újra ásni kezdtek az elődjeik által feltárt területen. Conard elmondta, közel 10 éve folytatnak újból ásatásokat és elemzéseket a barlangban, gazdag leletegyüttes került elő, amely megvilágítja a modern emberek Európába érkezésének idejére tehető, korai szimbolikus műalkotások fejlődését.

Nicholas Conard régész mutatja be a kiegészített elefántcsont-szobrocskát Tübingenben július 30-án.  (Fotó: EPA/Daniel Maurer)

Nicholas Conard régész mutatja be a kiegészített elefántcsont-szobrocskát Tübingenben július 30-án. (Fotó: EPA/Daniel Maurer)A Vogelherd a régió ama négy barlangjának egyike, amelyben a világ legkorábbi (mintegy 40 ezer éves) szobrocskáit megtalálták. Többtucatnyi ilyen alkotást és egyéb maradványt találtak egyedül ebben a barlangban, a kutatók jelenleg is igyekeznek összeilleszteni a több ezer mamutcsont-töredéket.