Elkezdődött Németországban a török elnökválasztás

Csütörtöktől majdnem másfél millió török állampolgárságú lakos vehet részt a voksoláson.

Németországban elkezdődött az első közvetlen török elnökválasztás, csütörtöktől majdnem másfél millió török állampolgárságú lakos vehet részt a voksoláson.

A 77 milliós lakosú Törökországban csak augusztus 10-én tartják az államfőválasztást, de a külföldön élő állampolgárok korábban leadhatják a szavazatukat. Ausztriában például a hétvégén, szombaton és vasárnap lehet szavazni, Németországban pedig csütörtöktől vasárnapig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek reggel 8 órától délután 17 óráig.

Törökországban az idén rendeznek először közvetlen elnökválasztást. A diaszpóra nagyjából 2,6 millió szavazásra jogosult tagja a 2012-ben elfogadott új választási törvény révén szavazhat külföldön. Korábban csak hazájukban, vagy a törökországi határállomások vámhivatalaiban kialakított szavazóhelyeken adhatták le a voksukat.

Németországban él a legtöbb határon túli török. A mintegy 3 milliós közösségben 1,6 millióan rendelkeznek török állampolgársággal, de közülük hozzávetőleg 200 ezren még nem felnőtt korúak, az elnökválasztáson így nagyjából 1,4 millióan vehetnek részt.

Számukra hét nagyvárosban rendeztek be szavazóhelyeket, Berlinben például az Olimpiai Stadion 51 díszpáholyában várják a 140 ezer helyi választót. A többi városban - Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hannover, Karlsruhe és München - sportcsarnokot vagy nemzetközi vásárok rendezésére használt pavilont bérelt ki a török állam az elnökválasztás lebonyolítására.

Elemzők szerint a németországi törökök jellemzően konzervatív beállítottságúak és az iszlám szunnita ágát követik, ezért többségük a konzervatív, mérsékelten iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) hívei közé sorolható. Az AKP vezetője, Recep Tayyip Erdogan jelenlegi kormányfő indul az elnökválasztáson, az első számú esélyesként tartják számon.