Négy hét múlva kell megérkezniük a választási értesítőknek

A választópolgárokhoz augusztus 25-éig kell megérkezniük az értesítőknek, "20-a előtt ne is várják". Ha valaki nem kapja meg, ezután a helyi választási irodánál érdeklődhet – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Már jó ideje dolgozik a Nemzeti Választási Iroda az október 12-ére kiírt önkormányzati voksolás előkészítésén, az Igazságügyi Minisztériummal közösen elkészítette már a különböző végrehajtási, így a határidős és a pénzügyi rendeleteket.
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke, az önkormányzati választás előkészületei - 180 perc

A közbeszerzési eljárásokat is ki kellett írni, így például a szavazólapok gyártására és az értesítők elkészítésére is.  A szervezet jelenleg a nemzetiségi választást készíti elő, amelyet legkésőbb a választást megelőző hetvenötödik napon kell kitűzni – mondta a 180 percben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A választópolgárokhoz augusztus 25-éig kell megérkezniük az értesítőknek, "20-a előtt ne is várják". Ha valaki nem kapja meg, ezután a helyi választási irodánál érdeklődhet – mondta Pálffy Ilona, aki arról is beszélt, hogy több mint tízezerfajta szavazólap lesz az országban, településenként más- és más. Ez „iszonyatosan” nehéz feladatot jelent a választási irodáknak – tette hozzá. Az informatikai rendszert folyamatosan tesztelik, a főpróbák a választást megelőző két hétben zajlanak.

Pálffy Ilona azt is hangsúlyozta, ha valakinek változik a lakcíme, és ezt bejelenti, akkor a szavazóköre is változhat. Ideiglenes tartózkodási helyen nem lehet szavazni, így külföldön sem lesz voksolás.