Semjén: Izraelről kell példát vennünk

A miniszterelnök-helyettes szerint ha bárhol a világban támadás ér egy magyar közösséget, eget-földet meg kell mozgatnunk az érdekükben. Úgy, ahogy Izrael teszi ezt a zsidó diaszpórák érdekében. Semjén Zsolt a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva beszélt arról is, hogy jelenleg a kárpátaljai magyarság van a legnehezebb helyzetben.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Tusványoson azt mondta: Magyarországnak Izraelről kell példát vennie nemzetpolitikáját illetően.

Úgy fogalmazott: Izrael felelősséggel tartozik a zsidók után, bárhol is élnek a világban. És minden zsidó tudhatja, hogy Izrael a hazája, ahová mindig hazamehet. És bármi történik, Izrael eget-földet megmozgat a zsidó diaszpóráért.
Tusványos - Vasárnapi Újság

A világon bárhol, ahol a magyar közösséget támadás éri, akkor eget-földet meg kell mozgatnunk az ő védelmükben. És minden magyarnak, bárhol él a világban, tudnia kell azt, hogy ide bármikor hazajöhet, mögötte állunk, meg fogjuk védeni, segítjük – hangsúlyozta a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában .

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előadást tart a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. MTI Fotó: Beliczay LászlóMost leginkább a kárpátaljai magyarság van veszélyben, hiszen akaratán kívül egy háborús szituációban találta magát. Ezért Magyarországnak az Európai Unióban is, és valamennyi nemzetközi fórumon mindent meg kell tenni amellett, hogy ne pusztán független és demokratikus, hanem az európai normákat a nemzeti kisebbségek tekintetében maximálisan betartó ország legyen Ukrajna. Erre úgymond rá kell szorítani – szögezte le.

Arra a felvetésre, miszerint Donyeckből már jönnek a menekültek, jönnek a krími tatárok, sütik a saslikot az utcán, közben kárpátaljaiakat, köztük magyarokat küldenek ugyanoda harcolni, Semjén Zsolt úgy reagált: Magyarországnak mindent meg kell tenni, hogy magyarokat ne hívhassanak be egy olyan háborúba, amihez nekik semmi közük. Emellett az etnikai arányokat meg kell őrizni. Nem lehetséges az, hogy ugyanaz megtörténjék, mint Szerbiában, ahonnan a háborús területekre jövő megváltoztatták az etnikai arányokat. Ebben minden formális és informális módon segítjük a kárpátaljaiakat – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.