Most ingyen nyelvvizsgát ad a Duolingo

A több mint 620 ezer regisztrált magyar, és világszerte 30 millió felhasználóval rendelkező, ingyenes Duolingo nyelvoktató alkalmazás fejlesztője ma elindította új, nyelvvizsgáztató szolgáltatását.

A Google támogatásával megvalósult kezdeményezés célja, hogy az alkalmazással a világ bármely pontján lehessen nyelvvizsgát tenni. Az alkalmazás révén – amely tavaly óta már magyarul is elérhető - mostantól lehetőség nyílik arra, hogy a kényelmes, egyszerű nyelvtanulás mellett a felhasználók megszerzett tudásukról is számot adjanak, a Duolingo Test Center segítségével.

Bárhol elérhető bizonyítvány

A nyelvvizsgáztatást végző vállalatok és intézmények esetenként akár egyhavi átlagfizetésnek megfelelő díjat is elkérnek a jelentkezőktől, akik közül sokan ráadásul utazni kénytelenek a távoli vizsgahelyekig, tovább növelve a vizsgázás költségeit.

A Duolingo Test Center a bétatesztelés időszakában teljesen ingyenes, utána az alkalmazás segítségével a vizsgázók egy átlagos nyelvvizsga árának töredékéért, mindössze 20 dollár (kevesebb, mint 5000 Ft) ellenében, mobiljukról, kényelmesen, akár otthonról is számot adhatnak angoltudásukról.

Új adaptív technológia a csalások ellen

A meglévő nyelvvizsga-tesztek esetében a vizsgabiztosok megvesztegetése, illetve a tesztkérdések megjegyzése jól ismert gyakorlatnak számítanak, amelyek előnyhöz juttatják azokat, akik megkerülnék a tényleges tanulást, felkészülést. Angliában a hatóságok idén derítettek fényt arra a nagyszabású csalássorozatra, amely során – bevándorlási hivatalok és vizsgahelyek képviselőinek közreműködésével – egy bizonyos összeg ellenében bérvizsgázók szerepeltek a teszteken. A nyomozás következtében felfüggesztették az érintett intézmények vizsgáztató tevékenységét.

A Duolingo English Proficiency Exam-et úgy alakították ki, hogy megbízható, pontos eredményt adjon. A számítógépes adaptív teszt a vizsgázó teljesítményéhez igazodik, a kitöltése – szemben a hagyományos tesztekhez szükséges 2 órával – csupán körülbelül 20 percet igényel, a kérdések pedig igen ritkán ismétlődnek. Egy vizsgáztató videókapcsolaton keresztül kíséri figyelemmel a folyamatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vizsgázó nem használ tiltott segítséget.

Megbízható eredmények

Az University of Pittsburgh független tanulmánya megállapította, hogy a Duolingo English Proficiency Exam értékelési rendszere stabil, megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

Elismert bizonyítvány

A Carnegie Mellon University (CMU), mint első egyetemi partner, a tanulástudomány és az adatelemzés terén világviszonylatban is vezető kutatóival szigorúan vizsgálja majd a Test Center hatékonyságát a kurzusaikra jelentkező, nem angol anyanyelvű tanulók esetében. Iparági oldalról pedig az alkalmazás első partnere az oDesk.com munkaerő-közvetítő oldal.

A Duolingo együttműködik a Costa Rica-i kormánnyal, illetve az „Ideas en Acción” szervezettel is annak érdekében, hogy a vizsga iskolákban való terjesztésével is segítsen a diákok költségeinek csökkentésében.

A Test Center alkalmazás az induláskor egyelőre csak Android platformra, illetve a weben lesz elérhető, az iOS verzió későbbre várható.