Dohnányi-hagyaték: 23 doboznyi emléktárgy és dokumentum érkezett

A világhírű zongoraművész és zeneszerző unokája ajándékozta az Akadémia Zenetudományi Intézetének a Dohnányi-hagyatékot, amelynek gondozásával Dalos Annát, a Zenetudományi Intézet 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoportjának vezetőjét bízta meg.

Dalos Anna a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, a hagyaték nagyrészt a floridai Dohnányi-házban található dokumentumokat tartalmazza: elsősorban könyveteket, kottákat, leveleket és egyéb személyes tárgyakat, valamint a zeneszerző harmadik feleségének, Zachár Ilonának a naplóit, leveleit.
Magyarországra érkezett a Dohnányi hagyaték

Elmondta, hogy a zeneszerző unokája, Seán Ernst McGlynn számára fontos volt, hogy ezek a dokumentumok Magyarországra kerüljenek, és ezáltal hozzáférhetővé és kutathatóvá váljanak. Dalos Anna megjegyezte: a hagyaték átvizsgálása közben személyesebbé vált a kapcsolata a zeneszerzővel. Hozzátette, februárban két hetet töltött a floridai házban, ahol egy nagyon részletes, közel kilencvenoldalnyi hagyatéki listát készítve. Természetesen voltak tárgyak, amelyek kint maradtak, mivel a család azokat emlékként szeretné megőrizni – mondta a hagyaték magyarországi kezelője. - Így is huszonhárom doboznyi tárgyat és dokumentumot szállítottak Budapestre.

Hazaérkezett a Dohnányi-hagyaték Floridából


A hagyaték a Zenetudományi Intézetbe került, mely rendszerezés után látogatható és kutatható lesz. Október 1-jén, a zene világnapján az intézet egy kiállításnak ad majd otthont a Zenetudományi Intézet negyvenéves történetéről, amelynek része lesz egy Dohnányi-kiállítás is.

A hagyaték eddig négy különböző helyen volt megtalálható – mondta Dalos Anna. - Egy része Floridában, a családi házban, egy másik része letétben a Floridai Állami Egyetemen, melynek megvásárlására a Külügyminisztérium ígéretet tett. Londonban a British Libraryben van még egy dokumentumcsoport, és a Zenetudományi Intézet Dohnányi-gyűjteménye mellett az Országos Széchenyi Könyvtár Zeneműtárában is található egy nagy gyűjtemény. Ideális az lenne – mondta Dalos Anna – ha a teljes hagyaték Magyarországon elérhetővé válna.