Az NVB nem hitelesítette a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezést

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén nem hitelesítette a megújuló energiaforrások telepítésével összefüggő népszavazási kezdeményezést.

A népszavazási kérdés úgy hangzott: "Egyetért-e Ön azzal, hogy amennyiben Magyarország energetikai beruházásokba fog, azt kizárólag a megújuló energiaforrásokat hasznosító létesítmények telepítése céljából tegye a jelenleg üzemelő energiatermelő egységek fenntartása (tehát maximum a szinten tartása és karbantartása) mellett?"

A népszavazási kérdést egy magánszemély nyújtotta be az NVB-hez június 23-án. A Nemzeti Választási Iroda elnöke június 27-én határozatot hozott arról, hogy a kérdést nem terjeszti az NVB elé.

Pálffy Ilona határozatában arra hivatkozott, a kezdeményezés szervezője nem nyújtott be olyan aláírásgyűjtőív-mintapéldányt, amely tartalmazta volna a népszavazási kérdést, és alkalmas lett volna arra, hogy az NVB hitelesítő döntése után az ívet hitelesítési záradékkal ellátva az aláírásgyűjtés megkezdhető lett volna. Emellett a kezdeményezés szervezője nem közölte a lakcímét, holott a törvény ezt előírta.  Ezt követően a magánszemély július 2-án ismét benyújtotta a népszavazási kérdést.

Az NVB keddi ülésén egyhangúlag úgy döntött, a népszavazási kérdést nem hitelesíti, mert a többi között az sem egyértelmű, hogy egy sikeres népszavazás esetén az Országgyűlésnek milyen konkrét jogszabályt kellene megalkotnia.

A határozat ellen 15 napon belül lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához.