Új pénzhelyettesítő fizetőeszközt javasolnak Magyarországon

Orbán Előd gazdasági szakértő, az Enterprise Communications Magyarország Kft. ügyvezetője és Boros Imre közgazdász a hazai kkv szektor fejlődési lehetőségeiről beszélgetett a Vasárnapi újságban.

A kis- és középvállalkozások (kkv) a leglényegesebb és legérzékenyebb részei a gazdaságnak, ezen a szektoron múlik, hogy a gazdasági növekedés fennmarad-e. A mostani gyarapodás jellemzője, hogy a nagy infrastrukturális beruházások húzzák, amelyek a nagyvállalatoknak számára juttattak piaci lehetőségeket. Ezekből a kkv-k csak másod vagy harmad körben tudtak előnyt kovácsolni – mondta a Vasárnapi újságban Orbán Előd gazdasági szakértő, az Enterprise Communications Magyarország Kft. ügyvezetője. Hozzátette: nagyon fontos, hogy látszódik a gazdaság beindulása, mert a cégek ekkor mernek pozitív döntéseket hozni a beruházásokról, fejlesztésekről, munkahelyteremtésről.
Kkv-k, Boros Imre közgazdász, Orbán Előd cégvezető - Vasárnapi újság

Boros Imre közgazdász szerint a magánszférában dolgozó magyar munkaerő 70-75 százalékát foglalkoztató szektor legfőbb baja, hogy agyonnyomják a pénzügyeivel kapcsolatos terhek. A kkv kategóriába tartozó cégek egyrészt tőkeszegények, amit iszonyú drága hitelekkel próbálták megoldani.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azonban rövid időn belül „meglehetősen nagyot alakított” a kamatfeltételek javításában. A következő lépés pedig a devizahiteles ügy lezárása, amely nem csak lakástulajdonosként, hanem a kisvállalkozóként is érintheti sokakat, akiknek inge, gatyája elmegy a törlesztésre, ha elszáll a hitele. Fontos ígéret az is, hogy a kormány az európai uniós források 60 százalékát a gazdaságra fordítja – tette hozzá Boros Imre.

Orbán Előd hozzátette, rendszerintegrációval foglalkozó cégének van még egy javaslata. Nagyon fontosnak tartják a belföldi fizetőképes kereslet jelentős növelése, és ezáltal a hazai termelés felfuttatása, miután becslések szerint 3000 milliárd forint hiányzik a magyar gazdaságból. Olyan pénzhelyettesítő eszközt kellene bevezetni, amely kizárólag belföldi termékek megvásárlását teszi lehetővé – fogalmazott. Ezzel viszonylag egyszerűen lehetne a hiányzó 3000 milliárdot bepumpálni a gazdaságba.  Ugyancsak lényeges, hosszú távra szóló megoldás az oktatás fejlesztése.

Orbán Előd szerint a kivitelezés egyik módja az lehet, ha kiterjesztenék az Erzsébet-utalványt, amelyet a kormányzat az alapjövedelem részeként biztosít az állampolgároknak, de csak belföldi termékek vásárlásához. Egy ilyen újítással villámgyorsan gazdasági bummot lehetne létrehozni – mondta az informatikai cég ügyvezetője.

Boros Imre szerint az Erzsébet-utalvány hasznát mutatja a turizmus 10 százalékos felfutása, amely szinte teljes mértékben ez a béren kívüli juttatásnak köszönhető.