Ezrek tüntettek Izrael ellen a francia és német nagyvárosokban

Több ezren tüntettek vasárnap Párizsban és az észak-franciaországi Lille-ben a palesztinokat támogatva, agressziónak minősítve Izraelnek a Gázai övezet ellen indított támadását.

Párizsban több ezren békésen vonultak a Köztársaság térre (Place de la République), a menet élén egy nagy transzparenssel, amely "teljes támogatásról" biztosította "a palesztin nép harcát". A többnyire fiatalokból és nőkből álló tömeg olyan jelszavakat skandált, minthogy "Mindannyian palesztinok vagyunk", "Izrael gyilkos" vagy "Az egyetlen megoldás véget vetni a megszállásnak". Sokan az izraeli csapásokban meghalt vagy megsebesült palesztin gyermekek fotóit, a lerombolt házak vagy a bombázott Gáza negyedeiből felszálló füstfelhőket ábrázoló fényképeket tartottak a magasba. Az észak-franciaországi Lille-ben a rendőrség szerint 2300-an, a szervezők szerint mintegy hatezren tüntettek a Gázai palesztinok mellett és Izrael ellen.

A palesztin tizenévesek elrablásával és meggyilkolásával kezdődött fegyveres konfliktusban Gázai övezetből naponta rakéták százait lövik ki Izraeli városokra, Izrael pedig a sűrűn lakott palesztin övezetet lövi. Szombatról vasárnapra a hadsereg 24 óra alatt kétszáz gázai célpontot lőtt, és vasárnap reggel telefonon és más eszközökkel is felszólította az övezet északi részének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat a várható újabb hadműveletek idejére.

A németországi (Majna menti) Frankfurtban szombaton kétezren, Berlinben másfél ezren, Münchenben pedig mintegy 1100-an tiltakoztak Izrael megszálló politikája és a Gázai övezet ellen indított katonai akciója ellen. A tüntetők Frankfurtban és Berlinben is összecsaptak a rendőrséggel, kövekkel és petárdákkal dobálva a rendfenntartókra, akik a hesseni tartományi székhelyen gumibottal szorították vissza a tüntetőket. Berlinben a rendőrök tíz embert őrizetbe vettek.

Brémában súlyosan megsebesült egy 28 éves kívülálló járókelő, aki a Tageszeitung fotósa elé lépett, hogy megvédje őt az erőszakos tüntetőktől. A rendőrség közlése szerint egy tüntető ököllel leütötte a fiatalembert, aki a földre zuhanva súlyos fejsérülést szenvedett.

Berlinben felháborodást okozott, hogy a rendőrök az egyik tüntetőt engedték beszállni a rendőrkocsiba, miután a férfi azt ígérte, hogy lecsillapítja az erőszakossá vált tömeget. Ehelyett a rendőrautó megafonján keresztül Izrael elleni gyűlöletet keltő és a tüntetőket buzdító jelszavakat kiabált.

Egy a világhálón villámgyorsan elterjedt videofelvételen látszik, ahogy a rendőrautót követő tömeg ünnepli őt, és skandálva ismétli a bentről elhangzott szavakat.