Voronyezsben tartják fogva az ukrán pilótanőt

A délkelet-oroszországi Voronyezsben tartják fogva az orosz tévések halálában bűnrészességgel vádolt ukrán női pilótát, akinek letartóztatását a regionális bíróság csütörtökön helybenhagyta.

Nagyezsda Szavcsenko ügyében zárt tárgyalást tartottak az Ukrajnával határos orosz terület székhelyén. A 31 éves ukrán pilótanőt nem szállították a bíróságra, hanem a fogdában létesítettek vele videókapcsolatot. A bíróság döntése szerint augusztus 30-ig őrizetben marad. A védelem kérésére a büntetőügyet visszaadták az egyik voronyezsi járási bíróságnak, mert az eljárás során sérültek Szavcsenko jogai, ugyanis nem kapta meg ukrán nyelvre lefordítva a jegyzőkönyvet és más dokumentumokat.

Valerij Bolotov, az úgynevezett luhanszki népköztársaság vezetője a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak adott interjúban megerősítette az orosz hatóságok állítását, miszerint Szavcsenko el akart szökni a felelősségre vonás elől, és akkor fogták le, amikor dokumentumok nélkül, menekültnek tettetve magát átlépte az ukrán-orosz határt.

A hírtévé idézte Vlagyimir Markinnak, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivőjének a kijelentését, miszerint az ukrán női pilóta lefogása "az orosz törvények szigorú betartásával történt" és a vádat ügyvéd, valamint tolmács jelenlétében ismertették vele. A lefogásról értesítették Ukrajna oroszországi nagykövetségét.

Az orosz hatóságok azzal vádolták meg Nagyezsda Szavcsenkót, az ukrán hadsereg katonáját, Mi-24-es harci helikopterre kiképzett lövészét, hogy - miután szabadságra vonult és önként belépett az Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha, Dnyipropetrovszk megyei kormányzó által létrehozott Ajdar nevű zászlóaljba, - a délkelet-ukrajnai katonai műveletek során júniusban ő adta meg az adatokat az ukrán fegyvereseknek a Luhanszk közelében meghalt orosz tévések tartózkodási helyéről. A fegyveresek ennek alapján vették aknatűz alá a területet. A Rosszija állami televízió munkatársai halálos sérüléseket szenvedtek a június 17-én történt támadás során. Igor Kornyeljuk riporter a kórházban, Anton Volosin hangmérnök a helyszínen meghalt.

A Rosszija 24 televízióban lejátszották azt a felvételt is, amelyen a pilótanő a voronyezsi előzetes fogdában, a cellájában állítólag beismerte, amit tett. A tévében sugárzott vallomásrészletben azt mondta: "Igen, őszintén elmondom, ahogy arra jártam, láttam, hogy ott van két eltalált BTR (páncélozott harci szállító jármű) és ha már háború van, akkor azt mondtam, hogy még jobbra, még balra, ez a lövész munkája. Öltem-e? Igen, öltem".

Anatolij Malahov, a Kínzás nélküli Oroszország nevű jogvédő szervezet voronyezsi képviselője találkozott az ukrán női pilótával, aki a jogvédő elmondása szerint jó fizikai állapotban van, nem panaszkodott a fogva tartás körülményeire vagy a fogva tartóira.

Az Ajdar zászlóalj, amelyben Szavcsenko szolgált, határozottan cáfolta a TSzN ukrán hírportál szerint, hogy a pilóta menekültként került volna orosz területre.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság szóvivője szerdán kijelentette: Szavcsenkót elrabolták, és közölte, hogy Petro Porosenko ukrán elnök felkérte a hatóságokat, tegyenek lépéseket a pilótanő visszatérése érdekében. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége is Szavcsenko szabadon bocsátását követelte.

Bohdan Ovcsaruk, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet ukrajnai képviselője szerint Szavcsuk vagy az ukrán titkosszolgálatokon belüli árulás áldozata lett, akárcsak korábban Leonyid Razvozzsajev orosz ellenzéki, vagy pedig az oroszbarát szakadárok hurcolták Oroszországba.