Változás jön: több mint százezer munkavállalót érint

Minimális rezsióradíjat határoz meg a kormány a vagyonőri szakmában. A belügyminisztérium évente ad majd meg egy legalacsonyabb árat, és ez alatt közbeszerzésben nem vállalhatnak majd munkát a cégek. Azt várják, hogy a döntés hatására a vagyonvédelemben megszűnik, de legalábbis csökken a feketefoglalkoztatás.

A kiképzett, egyenruhás vagyonőrök óradíja jelenleg 800 forinttól indul. Sok feketén működő cég azonban ennél kevesebbért vállal munkát, és nyeri meg a közbeszerzési pályázatokat. Ebből munkabért és a közterheket sem lehet kifizetni - állítják a legálisan működő cégek vezetői.

Éppen ezért a biztonsági cégeknél is bevezetik a rezsióradíjat. A kormány az érdekképviseletekkel egyeztetve döntött erről. Eszerint a biztonsági őröknek minimum díja lesz, aminél kevesebbért nem dolgozhatnak. Az óradíj mértékét évente a belügyminiszter határozza majd meg, idén várhatóan 1500-1800 forint között lesz, ez a munkabér mellett a közterheket is tartalmazza majd.

"Ezzel gyakorlatilag százezer ember életminőségét, munkakörülményeit tudjuk javítani, és ami talán ettől is egy kicsit lényegesebb, hogy ez a több ezer vállalkozás, aki foglalkoztatja őket, az át tud kerülni a szürke zónából, a fekete zónából a fehér foglalkoztatásba" - nyilatkozta a Híradónak Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

A kormányrendelet a napokban készült el, akár már ősszel életbe is léphet. A minimális rezsióradíj bevezetésétől a Belügyminisztérium azt várja, hogy az ágazatban nő a bejelentett, adófizető dolgozók száma.