A kifizetett autóhitel után is visszajár majd az árfolyamrés

A kifizetett hitelek után is visszajár majd az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés összege - erősítette meg a Fidesz frakcióvezetője. Hogy pontosan mennyit és hogyan kapnak vissza az adósok, szeptemberben szabályozza majd az országgyűlés. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Ma Reggel című műsorában megismételte: még ebben ebben az évben végleg kivezetik a devizahiteleket.

A kifizetett autóhitel után is visszajár majd az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés összege. A pénteken elfogadott törvény szerint ugyanis a tisztességtelenül felszámított összegek visszajárnak: nem csak a lakáscélú, hanem például a szabad felhasználású és az autóhitelek után is. Ezt erősítette meg a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal hét végén a HírTV-ben.

Azt, hogy pontosan mennyit és hogyan kapnak vissza az adósok, köztük az autóhitelesek, szeptemberben szabályozza majd az országgyűlés - számolt be róla a Híradó. 

A nemzetgazdasági miniszter szerint ez lesz a devizamentés második lépése. "Első lépésben a Kúria döntését vezetjük át. Szeptemberben meglesz az elszámolás, és aztán október-november táján pedig a forintosítása is meglesz ezeknek a hiteleknek. Tehát egy menetrend szerint haladunk. Szeretnék mindenkit megnyugtatni: ebben az évben a devizahitelek kivezetésére sor kerül" -mondta Varga Mihály hétfőn a Ma Reggelben.

A nemzetgazdasági miniszter ismét arra hívta fel a figyelmet: akik még törlesztenek, továbbra is fizessék a hitelüket - néhány hónapon belül jelentősen csökkennek majd a havi részleteik. Varga Mihály azt is hozzátette: őszre a bankoknak el kell számolniuk az ügyfelekkel.