Csúnya látvány a Balatonon - megszólaltak a szakemberek

Fizikai képtelenség a vitorlások vécétartályát a Balatonban üríteni. Nem ez okozhatta a tóban látott nagy, barna foltot, hanem az árvaszúnyogok. A turisták szerint nincs gond a Balaton vízminőségével, és ezt erősíti meg a Limonológiai Intézet legutóbbi vizsgálata is.

Alaptalannak és felháborítónak tartja azokat a vádakat a Balatoni Hajózási vállalat és a vitorlástulajdonosok, amelyek arról szólnak, hogy a vitorlások a tóba ürítik szennyvizüket. A társaság vezérigazgatója elmondta: évek óta vannak ürítő helyek a kikötőkben, továbbá mobil szivattyúval ellátott mobilgépeket is használhatnak a hajósok. Ezt be is mutatták a Ma reggel stábjának.

Amikor megtelik egy vitorlás vécétartálya, mobilszivattyút vetnek be. A művelet egyszerű.

Alaptalanok azok az állítások, melyek szerint vitorláshajók a Balatonba ürítik vécétartályukat – mondta Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, aki szerint ez mindössze egy nagyváros legenda. Hangsúlyozta, hogy a járművekből csak a megfelelő eszközökkel, a megfelelő csonkokon keresztül szivattyúzható ki a szennyvíz.

Az Origo szombaton egy olvasói fotót tett közzé Óriási ürülékszőnyeg lebegett a Balatonon címmel. A nagy, barna foltról a tihanyi Limnológiai Kutatóintézet igazgatója, G. Tóth László azt nyilatkozta: ez nem más, mint az árvaszúnyograjzások után a víz felszínén maradt, úgynevezett bábbőrök, melyek összesodródnak az áramlatok hatására.

Sokan évek óta vitorláznak, de ekkora szennyeződéssel még nem találkoztak a tóban.

A Balatonban én még nem találkoztam szennyvízzel, és sajnálatosnak tartom, hogy ilyen alaptalan hír megjelent, hiszen ez rossz reklám a tónak – mondta Lábady Balázs.

A turisták többsége szerint nincs gond a Balaton vizével.

A Limnológiai Intézet kevesebb mint két hete vizsgálta meg a Balaton vizét, amit kiválónak talált.