Légicsapás Luhanszk megyében

Az ukrán hadsereg légicsapást mért a Luhanszktól északkeletre fekvő Sztanicja Luhanszka településre. Beszámolók szerint házak omlottak le, civil áldozatok is vannak.

Az ukrán hadsereg légicsapást mért szerdán a Luhanszktól északkeletre fekvő Sztanicja Luhanszka településre.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a támadás következtében "házak omlottak le, áldozatok vannak a békés lakosság körében". Magában Luhanszkban csak a légiriadót lehetett hallani, a városban nyugodt a helyzet.

A donyecki szakadárok "védelmi minisztere", Ihor Sztrelkov szerint a hadsereg Donyeck és Kramatorszk elleni éjjeli tüzérségi támadásának több halálos áldozata van, pontos számuk egyelőre nem ismert.

Korábban az ukrán média a belügyminisztérium adataira hivatkozva azt írta, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított, Kijevben terrorellenesnek nevezett művelet első napja alatt 1000 szakadár esett el.

Olekszandr Lukjancsenko donyecki polgármester szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy előző nap a belügyminisztérium megyei főosztályát fegyveres szakadárok megostromolták. A tűzpárbajban egy ember meghalt, húszan megsebesültek. Jelenleg is fegyveresek tartózkodnak az épületben, a rendőrök tárgyalni szándékoznak velük - idézte a polgármestert internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

Szerdáig több mint 27 ezer embert, közöttük több mint 10 ezer gyermeket, fogyatékkal élőt, illetve idős embert menekítettek ki Donyeck és Luhanszk megyéből az ország más régióiba - közölte a rendkívüli helyzetek állami szolgálata.

Az országos katasztrófavédelmi szerv szerint sokan egyénileg hagyták el állandó lakóhelyüket, és ideiglenesen rokonokhoz költöztek. A kormány kormányközi koordinációs törzset állított fel, amely az ideiglenesen megszállt, illetve a "terrorellenes művelet" által érintett településeket elhagyó állampolgárok szociális ellátásáról gondoskodik - írta az UNIAN.