Tovább nő a magyar feldolgozóipar

A beszerzésimenedzser-index júniusi kiigazított 51,5 pontos értéke a feldolgozóipar növekedését mutatja, bár 2,3 ponttal alacsonyabb az előző, május havi értéknél és elmarad az elmúlt három év 52,7 pontos júniusi átlagától is - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság kedden közölt felméréséből.

A júniusi index hosszú távú átlaga 51,8 pont, így a mostani érték ennél is alacsonyabb.

A BMI 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérés alapján készül, a mutató 50 pont alatti értékei a feldolgozóipari tevékenység visszaesését, míg az annál nagyobb értékek az ágazat bővülését jelzik. Az elmúlt egy évben egyszer nem volt 50,0 pont felett az index.

Júniusban a termelési mennyiség indexe csökkent a májusi értékekhez képest. A mostani érték átlag alattinak számít, az elmúlt 18 évben ötször volt kisebb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent. A mostani a nyolcadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, de nem éri el az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát sem.

A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest.

A feldolgozóiparban a foglalkoztatottság 2013-ban május-júliusban folyamatosan csökkent, majd decemberben 50 pont alá süllyedt az index értéke. A foglalkoztatottsági index értéke júniusban ismét 50 pont felett volt, mint ahogyan májustól eltekintve az idei év minden hónapjában eddig.

A beszerzési árak növekedésének üteme enyhén erősödött, és ezzel együtt a beszerzési árak az elmúlt ötvenkét hónapban csak egy alkalommal csökkentek. A mostani, 1995 óta vizsgálva, a hetedik legalacsonyabb júniusi ütem.

A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett. Az MLBKT szerint a korábbi júniusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, a hetedik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt volt, a 2011 március-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg. Az idei első negyedévben emelkedett, azóta viszont három hónapja folyamatosan csökkent az index értéke.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de az április havi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének növekedését.

Az exportindex esetében is hasonló folyamat figyelhető meg. Az index értéke szintén csökkent júniusban az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50 pont feletti maradt. 2012 decemberében, 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de 2013 május kivételével tizenharmadik hónapja növekedést jeleznek az értékek - áll az MLBKT jelentésében.