Ezt nem hitte volna - interjú Ernyey Bélával

Eufóriaként élte meg a 25 évvel ezelőtti rendszerváltást Ernyey Béla színművész, aki akkor éppen Münchenben játszott. A német nyelvterületen sikeressé és híressé vált színész az MTI-nek arról is beszélt: soha nem hitte volna, hogy a változás valaha bekövetkezhet.

Ernyey Béla 50 éve lépett a színi pályára és pontosan 40 éve kezdte építeni karrierjét német nyelvterületen. "Ha cinikus akarok lenni, akkor azt mondom, hogy a kommunizmusnak köszönhetem a karrieremet, hiszen osztályidegenként nem lehettem az, ami mindig is szerettem volna lenni: hajóépítő mérnök" - jegyezte meg.

A színművész származása miatt nehezen jutott be a Színművészetire, utána viszont kivételezett helyzetbe került a pályán. 1964-ben még főiskolásként a Várkonyi Zoltán vezette Vígszínházban kapta az első nagy feladatokat: a Ruttkai-Latinovits-féle Rómeó és Júliában Párist alakította, majd a Hátsó ajtó című darabban már főszerepet játszhatott. A Vígszínháznak 9 évig volt tagja, ám a szakmai sikerek ellenére a politikai környezet, a szabadság hiánya annyira zavarta, hogy megpróbált elmenni az országból - úgy, hogy az elválás azért ne legyen véres.

Felidézte: szerencséje volt, mert a Theater an der Wien táncolni, énekelni tudó színészt keresett, a bécsi színház vezetője - miután megnézte három vígszínházi előadásban - szerződést ajánlott szinte azonnali kezdéssel. A minisztériumban kért engedélyt a kinti munkához, és végül hosszas huzavona után egyéves szerződést köthetett.

Első bemutatatója a Theater an der Wienben pontosan 40 éve, 1974-ben volt: a világhírű Bob Fosse rendezésében játszott címszerepet a Pippin című előadásban. A produkció hihetetlen siker lett. "Amikor azonban erről az MTI bécsi tudósítója beszámolt, itthon nem engedték megjelenni a cikket, mondván, hogy a mi pozitív hősünk, Princ, a katona ne legyen Nyugaton, a kapitalizmusban sikeres" - emlékezett vissza a színész.

A Pippin után azonnal megkapta a második külföldi feladatot a Gigi című produkcióban, amely még nagyobb siker volt, 500-szor játszották Bécsben, Münchenben és Berlinben, majd jött a harmadik szerep a Billy című előadásban.

„Mint hal a vízben”

Erre elnyerte Németországban az év sztárja díjat, Ausztriában a kritikusok díját és a harmadik ott töltött évben kiérdemelte az állampolgárságot is. Ezzel eldőlt az élete. Nem disszidált, itthon hozzájárultak, hogy kivándoroljon, konzuli útlevelet kapott. "Úgy éreztem magam abban a közegben, mint hal a vízben, imádtam, hogy végre rólam szól a színház és imádtam a kapitalizmus kemény, de jól átlátható rendszerét is a kommunizmus ránk erőltetett egyenlősdije után. Azt mondtam, hogy Pesten úgyse lesz soha a büdös életben változás, és ha végre én határozhatom meg, mit játszom és mennyiért, miért hagynám ezt hirtelen abba" - emlékezett a színész, aki németül, angolul és franciául is beszél.

Három évig volt tagja a Theater an der Wiennek, egy évig a bécsi Theater an der Josefstadtnak, majd Németországban telepedett le: 11 évig a müncheni Theater am Gdrtnerplatzban játszott vendégművészként. Magyarországon színházban többé nem szerepelt, filmen pedig 1981-ben jelent meg először itthon: A szeleburdi családban játszott.

22 játékfilm, 128 tévéfilm

Ernyey Bélát 22 játékfilmben, 128 tévéfilmben, -showban, sorozatban láthatta a közönség. Angolul forgatta például a David Hemmings rendezte Szegény gigolót, amelyben David Bowie-val és Marlene Dietrichhel is együtt szerepelhetett. "Én vagyok az utolsó filmpartnere a világhírű dívának" - mondta, hozzátéve, hogy nagyon büszke erre, és ha itthon marad, soha nem jutott volna ilyen lehetőséghez.

A művésznek óriási segítséget jelentett, hogy édesanyja 1959-től Bécsben élt, így már ismerte az ottani "játékszabályokat". Miután a család a világháború utáni kitelepítés miatt szétesett, Ernyey Bélát a nagymamája nevelte. "Ő volt a legfontosabb személy az életemben" - emelte ki.

Óriási probléma a hatalommal

Arról is beszélt, hogy generációjának óriási problémája volt a hatalommal. Mint felidézte, azon kevesek közül való, akik nem voltak sem KISZ-, sem párttagok, ezért állandóan vegzálták, amiatt pedig, hogy járt külföldre, megpróbálták beszervezni. "Amikor sokadszor próbálkoztak, azt mondtam, hogy ideggyenge vagyok, a múltkor is kimentem az utcára és üvöltöztem, az pedig kínos lenne, ha azt üvölteném, hogy be akarnak szervezni" - emlékezett, hozzátéve: a beszervezést így sikerült elkerülnie, de abban biztos, hogy megfigyelték. Amikor lehetővé vált, az elsők között kérte ki aktáját, ám az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától azt a választ kapta, hogy semmi különös beszámolni való nincs róla.

Euforikus rendszerváltás

A rendszerváltást euforikusan élte meg. Éppen Münchenben játszott, amikor hallotta, hogy Antall József lett a miniszterelnök. Miután négy évig volt a történelemtanára, rögtön gratuláló táviratot küldött neki. Élete annyiban változott, hogy közelebb kerültek hozzá az itthoniak, ki tudtak menni, megnézni színházban, filmen, előttük is kinyílt a világ.

Szenvedélyesen ír, 8 könyve jelent meg

Ernyey Béla szenvedélyesen ír: eddig nyolc könyve jelent meg. 1985-ben felkérték, hogy írja meg életrajzát, amelyet később kibővítve németül is kiadtak. Kötet született a Hölgyválasz című MTV műsora nyomán, majd megjelent a legnagyobb siker, a Curva pericolosa című regény. Ezt követte a Sznobbarométer, majd kedvence, a Tapadós tangó, amelynek most készítette el német fordítását. Az internetes szerelmekről írta A PÓsi... című művét, majd megszületett a mostani feleségével közös első szakácskönyv, amelyet rövidesen egy második követ Mediterra címmel.

„Sikersztori”

"Az életem hála Istennek egy sikersztori, egyetlen törés sem volt benne" - mondta a 72 éves színész, aki úgy véli, mindezt annak köszönheti, hogy élesen meghúzta a határokat, csak olyan felkéréseket vállal el ma is, amelyeket értékesnek tart, a bulvársajtótól pedig már évek óta távol tartja magát.

Arra a kérdésre, hogy játszana-e újra itthon, elmondta: olyan szerepet vállalna például egy Ibsen- vagy Hauptmann-darabban, amellyel meglephetné a közönséget. Jelenleg két tévéműsorról tárgyal: az egyik a férfistílusról szólna, a másik egy kulináris roadshow lenne. "Az, hogy két országban élhetek és több országban is dolgozhattam életem során, mind része annak az európaiságnak, amelyre gyerekkorom óta készültem. Beszélek három idegen nyelven, dolgozom kettőn és még ma is roppantul élvezem ezt a sokszínűséget" - mondta a színész.