Ez nem mentség: a paralimpikon beszámítható volt a gyilkosság idején

Hat hét szünet és pszichiátriai megfigyelés után ma folytatódott a gyilkossággal vádolt Oscar Pistorius tárgyalása.

Semmilyen mentális problémával vagy betegséggel nem küzdött Oscar Pistorius akkor, amikor tavaly februárban otthonában megölte barátnőjét - állapította meg egy pszichiáterekből álló csoport, amely a gyilkossági ügyet tárgyaló bíró kérésére vizsgálta a dél-afrikai sztársportoló elmeállapotát.

A pszichiátriai analízist az ügyészség májusban kérte az illetékes pretoriai bíróságtól, mivel a védelem egy tanúja azt vallotta, hogy Pistoriusnak idegrendszeri rendellenessége van, amely befolyásolhatta ítélőképességét a végzetes éjjelen, tavaly február 14-én. A paralimpikon - akinek mindkét lábát amputálták - váltig tagadja, hogy szándékosan ölte meg barátnőjét, Reeva Steenkampet. Azt állítja, hogy szerencsétlen baleset történt: a 29 éves modellt betörőnek hitte, azért lőtt rá a csukott fürdőszobaajtón keresztül, amivel a halálát okozta.

A barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó perének újabb tárgyalásán egy pretoriai bíróságon 2014. március 10-én. A mindkét alsó lábszárán amputált, 27 éves atléta ellen előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületi használata és lőszer illegális birtoklása a vád. (MTI/AP/Pool/Siphiwe Sibeko)

A barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó perének újabb tárgyalásán egy pretoriai bíróságon 2014. március 10-én. A mindkét alsó lábszárán amputált, 27 éves atléta ellen előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületi használata és lőszer illegális birtoklása a vád. (MTI/AP/Pool/Siphiwe Sibeko)Pistorius ügyének tárgyalása hat hét szünet után folytatódott hétfőn. Gerrie Nel ügyész a pszichiátriai szakvéleményre hivatkozva kijelentette, hogy a vádlott teljesen beszámítható. A védelem is elfogadta az orvosi megítélést, de időt kért végleges álláspontja felvázolására. A bíró a védelem kérését elfogadta.

A három pszichiáterből és egy klinikai szakpszichológusból álló csoport június 20-áig vizsgálta Pistoriust. A sztársportolónak egy hónapon át kellett megjelennie egy pretoriai pszichiátriai intézetben, ahol naponta hét órán keresztül tartották megfigyelés alatt. A tárgyalást a vizsgálat idejére felfüggesztették.

A futó ellen előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületi használata és lőszer illegális birtoklása a vád. Ha Pistoriust gyilkosságért elítélik, akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatják.

Oscar Pistorius perének újabb tárgyalási napja 2014. június 30-án